Foci EB 2016

2016.06.21. 01:30

Eb-hétfő: Wales K.O.-val csoportelső, az angolok csak másodikok, Böde megsérült

A magyarok megint nem edzhettek Lyonban, a stadionban. A szakértő szerint Király nem hibázott Izland ellen, a svájciak meze vasárnap pedig anyagiba miatt szakadt. A nap legfontosabb hírei egy kupacban.

Munkatársunktól

Kisebb sérülést szenvedett Böde Dániel, a franciaországi Európa-bajnokságon szereplő magyar labdarúgó-válogatott támadója. Az UEFA helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a hétfői edzésen sérült meg a Ferencváros gólkirályának jobb combja, amelyet azonnal lejegeltek. A keddi gyakorlást követően derül ki, hogy pályára léphet-e a portugálok elleni szerdai csoportmérkőzésen.


Király Gábor nem hibázott az Izland elleni, második Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a 11-est megelőző szituációban, mert szabálytalankodtak vele szemben - így véli Holger Gehrke, a magyar labdarúgó-válogatott kapusedzője. "Nem hibáról van szó. Volt egy apró fault, ami ugyan nehezen volt látható, de megütötték a könyökét, így vált szabaddá a labda" - mondta a német szakember, aki hozzátette, nem hibáztatja az orosz bírót, amiért ezt nem vette észre, mivel ő maga is csak a videofelvételeken látta a szabálytalanságot.


Juhász Roland bízott benne, hogy két meccs után négy pontja lesz a magyar labdarúgó-válogatottnak a franciaországi Európa-bajnokságon, míg Böde Dániel elfogadta volna ezt a torna kezdete előtt. Erről sajtótájékoztatón beszéltek hétfőn.


A magyarokkal kapcsolatos további hír, hogy az angol Martin Atkinson vezeti szerdán a magyar labdarúgó-válogatott harmadik, Portugália elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzését, aki korábban kétszer fújta a sípot a magyar válogatottnak: 2010 szeptemberében a svédek elleni Eb-selejtezőn (0-2), majd 2013 októberében a hollandok elleni, rossz emlékű, 8-1-es vereséggel végződött vb-selejtezőn.


Eddig 557 erőszakos szurkolót vettek őrizetbe a francia hatóságok. Bernard Cazeneuve belügyminiszter hétfőn közölte, hogy az előállítottak közül 344-en maradtak rendőrségi zárkában. A bíróságok 21 huligánt sújtottak börtönbüntetéssel, további hat felfüggesztett szabadságvesztést kapott, 25 személyt pedig kiutasítottak az országból. Enek folytatása, hogy az UEFA százezer eurós büntetéssel sújtotta horvát tagszervezetét. A horvátok ezenkívül a kontinenstorna hátralévő részében nem adhatnak el belépőket a bizonyítottan erőszakos szurkolóiknak - ezt az ítéletet azonban egyelőre felfüggesztették, és a következő rendzavarásnál léphet életbe.


Diplomata útlevelet és egymillió eurót kapnak az albán válogatott labdarúgói, mivel a harmadik helyen zártak csoportjukban a franciaországi Európa-bajnokságon. A románokat vasárnap 1-0-ra verő nemzeti együttes első Eb-jén vesz részt, és első gólját szerezte a kontinenstornán. A meccs Romániában erős indulatokat váltott ki.


Dimitri Payet, a házigazda francia válogatott labdarúgója a pálya rossz állapota miatt örült, hogy nem kellett sokat játszania a Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen vasárnap. A franciák számára a gól nélküli döntetlen azt jelentette, hogy az A csoport első helyéről jutottak a 16 közé. Payet a 63. percben állt be csereként


Nem tetszik a mellőzöttség Pedrónak, a címvédő spanyol válogatott labdarúgójának a franciaországi Európa-bajnokságon. "Nehéz elfogadnom ezt a szerepet, ha nem jutok előrébb, akkor nem biztos, hogy része maradok a csapatnak" - jelentette ki a Chelsea csatára, hozzátéve, eljön egy pont, amikor dönteni kell, hogy valaki marad vagy megy.


A Puma sportszergyártó cég elismerte, hogy anyaghiba miatt szakadtak szét a mezek a svájci labdarúgó-válogatott játékosain vasárnap este. "Remélem, óvszereket nem gyárt a Puma" - nyilatkozta a házigazda francia csapat elleni gól nélküli döntetlent követően Xherdan Shaqiri, akinek - több csapattársához hasonlóan - szintén elszakadt a meze. A Puma sportszergyártó cégnél hétfőn utánajártak a problémának, és kiderült, a mezek anyaga valóban gyenge minőségű. Mint közölték, a hibás dresszekből csak a svájciak kaptak, más válogatottak nem.


Ahogyan legutóbb a marseille-i Vélodrome-ban, úgy Lyonban a portugálok elleni csoportmérkőzés előtt sem edzhet a mérkőzés helyszínén az Európa-bajnokságon szereplő magyar labdarúgó-válogatott. Az UEFA arról beszélt, hogy bebizonyosodott, hogy jó döntés volt bővíteni az Eb mezőnyét, ezt igazolja az a tény is, hogy a franciaországi torna csoportszakaszának záróköre előtt a legtöbb csapatnak még van esélye a továbbjutásra, és a korábbi kontinensviadalokhoz képest szorosabbak a meccsek. Az UEFA nyolc éve döntött úgy, hogy 16-ról 24-re emeli a létszámot, esélyt kínálva ezzel a kontinens kisebb országainak is a részvételre. - Várhatóan rövid távon mérhetően felpörgeti a gazdaságot a magyar válogatott sikeres szereplése az Eb-n - mondta Dénes Ferenc sportközgazdász az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. A szakértő szerint várhatóan tizedszázalékokban mérhető a sikeres Eb-szereplés a gazdaság egészére nézve, és ahogy egyre tovább jut a válogatott, ez a hatás exponenciálisan nő. Hosszú távon pedig a rendező Franciaország mellett Magyarország is abban bízik, hogy a siker "meghúzza a futballipart" - fogalmazott.


Wales válogatottja 3-0-ra legyőzte Oroszországot a B csoport harmadik fordulójában, ezzel előbbi bejutott a 16 közé, utóbbi pedig kiesett. Az első félidő első felében Aaron Ramsey és Neil Taylor, a második felvonásban pedig Gareth Bale volt eredményes. A walesiek a gólokon kívül is több nagy helyzetet alakítottak ki, összesen 11 alkalommal találták el a kaput, és magabiztos, megérdemelt sikerükkel a csoport első helyéről jutottak a 16 közé. A walesiek szombaton Párizsban játsszák nyolcaddöntős meccsüket az A, a C vagy a D csoport harmadik helyezettjével.


A csoport másik meccsén az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott a szlovák csapattal, így előbbi a második helyen lépett tovább a B csoportból, utóbbi pedig a harmadik helyen zárt. A találkozón Roy Hodgson szövetségi kapitány együttese - amely egy győzelemmel a 16 közé juttatta volna a magyarokat - ugyan nagy fölényben futballozott, de támadásban hiányzott belőle a kreativitás, így a szlovákok viszonylag könnyedén tartották az eredményt. Az angol válogatott a jövő hétfői nyolcaddöntőben így a magyarokat is felvonultató F csoport második helyezettjével játszik Nizzában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!