Szeged és környéke

2016.06.22. 09:50

Kétautós lakópark a Lövölde utca végén, őzek a szomszédok

Szeged - Tucatnyi helyen építkeznek Újszegeden a lőtéri lakóparkban, ahol évekig csak a fű nőtt a közművesített telkeken. A CSOK sokaknak segít, a harmadik híd és a buszjárat meghosszabbítása újabb lendületet adna.

Kovács András

Neve, ha lesz...


– A közterület elnevezése folyamatban van, az utcanévjavaslatokról a szegedi közgyűlésnek kell döntést hoznia – tudtuk meg Ácsné Gunda Judit irodavezetőtől. Arra a felvetésre, hogy információink szerint Királica lakópark lesz a terület neve, elmondta, a város feladata az utcák, nem pedig a lakópark elnevezése.

Először 2007 őszén írt arról lapunk, hogy lakópark épül az egykori újszegedi lőtéren. A Lövölde utca végénél, szűk másfél éve már látszottak az első házak – de akkor még egy kézen megszámlálhatók voltak.


Talán a CSOK, talán a válság vége, de egyre több építkezés kezdődik el, és van már lakott ház is.


[namelink name="Makra Szabolcs"] és [namelink name="Ökrös Tímea"] új otthona 70 százalékos készültség felett van, ottjártunkkor már a padlófűtés szigetelt csöveit kellett kerülgetni.


– Két gyermekünk van, két és fél, illetve tizenegy évesek, a CSOK-ot is így visszük végig, eddig minden rendben van – mondják. Tavaly ősszel vették a telket, februárban kezdődött az építkezés, iskolakezdésre szeretnének beköltözni. – Ez klasszikusan kétautós családi ház, de tudunk olyanról, akinek egy sincs, mégis vállalta – mondják arra, hogy buszjárat se közel, se távol. Úgy gondolják, össze lehet fogni, és megszervezhető a miniiskolabusz.

 

Ökrös Tímea és Makra Szabolcs épülő otthonuk előtt. Iskolakezdésre beköltöznek. Fotó: Kovács András

Ökrös Tímea és Makra Szabolcs épülő otthonuk előtt. Iskolakezdésre beköltöznek. Fotó: Kovács András

Már szűk ötven évvel ezelőtt is azt szerették volna az erre lakók – köztük a suttyóként cseresznyét szedő újságíró –, hogy a buszjárat menjen végig a Lövölde utcán, majd a Kamaratöltés felé forduljon rá a Szőregi útra, ez eddig nem sikerült. A lakóparkot is úgy alakították ki, hogy legyen helye a buszfordulónak.


– Sokan a csend és a természetközeliség miatt döntenek úgy, ideköltöznek. Gyakran látni őzeket is, persze megritkulnak majd, ahogy benépesedik a lakópark – mondja Tímea. Hozzáteszi: szigorított közműves telket vásároltak, vízzel, csatornával, villannyal, gázzal és esővíz-elvezetéssel. Ami nem lesz egyszerű, az a vezetékes internet és a kábeltévé, a szolgáltatók nem tapossák egymás sarkát, szerintük még nem kritikus a tömeg.


A terület most vegyes képet mutat, sok telken ki sem látszanak a közmű dobozai a derékig érő fűből, másutt frissen nyírt a gyep. A „semmi közepén" egy bekerített telek, rajta is elég régen nyírták a füvet, így nincs is mit védeni. Több helyen is építkeznek, néhol az alapot szedi ki a markoló, máshol a vasbetont készítik, szinte minden munkafázis tanulmányozható most a lakóparkban.

 

Házsor már van, utca még nincs. Fotó: Karnok Csaba

Házsor már van, utca még nincs. Fotó: Karnok Csaba

János már kint él, ő az első fecske, szereti is a nyugalmat, autósként a megközelítést is jónak tartja, a közvilágítást azonban hiányolja. A kandeláberek már állnak, de a laksűrűség még nem indokolja a felkapcsolást.


– Az utca túlsó oldala tanya besorolású, ott nem lehet mindent szabályozni, meglehetősen vegyes képet is mutat – fogalmaz visszafogottan. Lakcímkártyájuk még nincs, úgy tudja, a város ad majd utcaneveket. A házszám is változhat, így erre is várni kell, de ez előbb vagy utóbb megoldódik. Pedig már 2014 tavaszán belterületbe vonták az egész lakóparkot – korábban, 2012-ben még csak az első 28 telket „érte ez a megtiszteltetés".


Királica, régen is ez volt a terület szerb neve, így többen azt szeretnék, hogy a lakóparké is ez legyen. Információink szerint hamarosan lesznek utcanevek is. 7-8 millióért lehet itt átlagosan ezer négyzetméteres, teljes közműves telket venni – tavaly még 4-5 millióért is megszerezhette a szerencsés. Az biztos, hogy a harmadik híd megnyitása után – a csúcsforgalmi időt leszámítva – kevesebb mint 8 percen belül begördülhet a garázskapun a belvárosból, az egyetemi munkahelyekről hazatérő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!