Szentes és környéke

2016.06.21. 21:00

Másfél óra alatt újjáépítették a tetőt

Nagymágocs - Villám csapott vasárnap délután egy nagymágocsi családi házba. Ledőlt a kémény, lesodorta a cserepeket is. A helyiek riadóláncban értesítették egymást a bajról. Mire szakadni kezdett az eső, a tetőt befoltozták.

Kovács Erika

– Bár csöpörgött az eső, úgy döntöttem, leszedem a málnát. Hatalmas csattanást hallottam. Amikor kiegyenesedtem, óriási füstöt láttam a ház fölött, és röpködtek a cserepek! – emlékezett vissza [namelink name="Balogh Antalné"].


Vasárnap délután 4 óra körül csapott bele az asszony házába a villám. Az első döbbenet után rohant a villanyórához, hogy áramtalanítsa a házat.


– Az óra már lecsapta saját magát. Tűz nem volt, de már a padlásfeljáróból látni lehetett, hogy hatalmas lyuk van a tetőn. Bent is körülnéztem. Az egyik szobában akkora volt a füst, hogy vágni lehetett volna. Közben az egyik szomszéd már jött megnézni, hogy mi történt. Én meg a másik szomszédomat hívtam mobilon, hogy jöjjön segíteni.


Balogh Antalné felhívta a 112-t is. Az orosházi tűzoltók percek alatt a helyszínre értek, csakúgy, mint a helyi önkéntesek.


– Az önkéntes tűzoltóknál már jól bevált a riadólánc. Ők értesítettek engem is – mondta [namelink name="Szebellédi Endre"] polgármester, aki maga is önkéntes tűzoltó. – Mindenki hozott még egy embert, ami nálunk nem szlogen volt, hanem valóság. Volt, akit a fürdőkádból riasztottunk. Senki nem mondott nemet. Cselekedni kellett, mert akkor még csak csöpörgött az eső, de nagyon csúnya fellegek gyülekeztek. Ha úgy marad a tető, szétázott volna a padlás.

 

Mindenki vitt még egy embert. Mire eleredt az eső, befoltozták a tetőt.

Mindenki vitt még egy embert. Mire eleredt az eső, befoltozták a tetőt.

Legalább harminc önkéntes tűzoltó, önkormányzati dolgozó, közmunkás és környékbeli lakos sietett a helyszínre. A tető két oldalon körülbelül tizenhat négyzetméteren sérült meg. A polgármester felhívta az egyik helyi vasboltost, aki adott cseréplécet és ami kell. Az önkormányzatnak volt fóliája, kiscserepe. Az anyag percek alatt a Rákóczi utcában volt. Az emberek csatárláncba álltak, úgy adogatták fel a tetőre a cserepeket. Amikor az utolsót is föltették, elkezdett szakadni az eső. A villámcsapástól számítva körülbelül másfél óra telt el. Az egyik szomszéd még két liter pálinkát is vitt. Amikor befejezték a munkát, ittak egy pohárral Balogh Antalné egészségére, meg a villámgyorsan végzett munka örömére.


Balogh Antalné megmutatta, a villám a szobában is pusztított. Ahol a padlásról lejön az internetkábel, leszakadt és megégett a plafon.


– Tönkrement a tévé, a videó. Ahol a kábel halad, több helyen is égésnyomot látni. Csoda, hogy a tapéta nem gyulladt meg. Még a gázcső is megpörkölődött! A számítógépnek annyi. Amikor a villanyszerelő bekapcsolta, lecsapta az áramot. Az ebédlőben a vezetékes telefon kagylóját is ledobta a villámcsapás, az internetdobozt pedig szétrepesztette – sorolta az asszony. A házon van biztosítás. – Ha nem jönnek az emberek, már lehet, hogy szétázott volna a mennyezet. Köszönöm mindenkinek, aki segített!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!