Foci EB 2016

2016.06.18. 12:38

EB: továbbjutást érne a győzelem

A magyar labdarúgó-válogatott ma 18 órakor az F csoport második fordulójában Izland ellen játszik a franciaországi Európa-bajnokságon. Egy döntetlen szinte biztos, a győzelem pedig egyértelmű továbbjutást jelentene a csoportból Szalaiék számára.

Papós Tamás

Komment


[namelink name="Kocsis Leopold"]: – Az a baj, hogy a hajtós, drappolós skandináv stílus nem igazán fekszik nekünk, de... Megelégednék egy biztos továbbjutást jelentő 0–0-s iksszel is. Ria, ria, Hungária!

[namelink name="Est Hajnalka"]: – Mi, magyarok szurkolunk a srácoknak, de a többi már a csapaton múlik.

[namelink name="Gáspár Csaba"]: – Úgy gondolom, egy góllal most is nyerünk.

[namelink name="Tari László"]: – Szerintem kicsit erős lesz nekünk az izlandi csapat, de ki tudja? Okoztak már meglepetést a srácok, hátha megint!

Földi Péter: – Jó a 2–0 ismét. Hajrá, Magyarország!

Végül is felesleges túlzásba vinni nemzeti sportunkat, a számolgatást: ha nyerünk, biztosan nyolcaddöntősök vagyunk. Ez a magabiztosság jellemzi a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóit, akik talán a történelmi, osztrákokkal vívott Európa-bajnoki meccsnél is jobban várják az Izland elleni meccset. A ma 18 órakor kezdődő találkozó tétje még nagyobb az izlandiak számára, hiszen csak egy pontjuk van – igaz, azt bravúrral szerezték Portugália ellen.


Ha már a remi szóba került, idéznénk Bernd Storcknak, a magyarok szövetségi kapitányának megnyugtató szavait: nem az én stílusom döntetlenre játszani. A német szakember ezt a nemzeti csapat pénteki sajtótájékoztatóján szögezte le, ahol elárulta, hogy [namelink name="Fiola Attila"] sérülése miatt egy poszton mindenképpen változtatnia kell az Ausztria elleni kezdő tizenegyhez képest, de nem kívánt többet elárulni arról, hogy miként tervezi pótolni a jobb oldali védőt. Véleményünk szerint [namelink name="Lang Ádám"] kerül a posztra, de Storcktól már láttunk váratlan húzásokat, így már nem is lenne annyira meglepő, ha esetleg a fiatal tehetség, Bese Barnabás kapna lehetőséget.


Persze szálljunk le kicsit a földre: az izlandi válogatott a csoportellenfelek között a legkellemetlenebb lehet, ezt korábbi szövetségi kapitányunk, [namelink name="Dárdai Pál"] is hangsúlyozta, Nehéz derbi lesz ez a rendkívül gyors és erős szigetországiak ellen, így a pontosztozkodás is remek lenne. Pláne ha a futballtörténelmet vesszük alapul. Az 1986 és 1994 közötti három világbajnokság ugyanilyen rendszerben zajlott, mint a mostani, első ízben 24 csapatos kontinensviadal, azaz a hat csoportból az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is továbbjutott. Ezeken a tornákon az egy-egy győzelem és döntetlen egyetlen kivételtől eltekintve minden esetben továbbjutást ért.


A várható kezdő tizenegyben az Ausztria ellenihez képest még egy változás van: Elek Ákos is lehetőséget kaphat, hiszen a 37 éves Gera Zoltánnak szüksége lehet pihenőre. Arról nem is beszélve, hogy Elek kabalának sem rossz, hiszen egyetlen válogatottbeli gólját épp Izland ellen szerezte.


A mérkőzés az orosz [namelink name="Szergej Karaszjov"] sípjelére kezdődik a marseille-i Vélodrome Stadionban, amelynek gyepszőnyege annyira rossz állapotban van, hogy a szokásoktól eltérően pénteken egyik válogatott sem edzhetett rajta.

 

Összecsapnak a leggyorsabbak


Az UEFA statisztikái alapján [namelink name="Guzmics Richárd"] és az izlandi Kolbeinn Sigthórsson érte el a legnagyobb végsebességet a torna teljes mezőnyében a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában. Összecsaphatnak tehát a leggyorsabbak, szó szerint, hiszen Guzmics középső védőként foghatja majd az izlandi csatárt. Guzmics Richárd 31,6 kilométer/órás sebességet ért el egy ponton az Ausztria ellen 2–0-ra megnyert meccsen. Az európai szövetség honlapján a leggyorsabbak sorában Guzmics, illetve az izlandi Kolbeinn Sigthórsson egyaránt – kerekítve – 32 kilométeres végsebességgel áll, s csak utánuk következik a sorban 31 kilométerrel a belga Origi, az angol Sterling és a portugál Nani. Mai ellenfelüknél Sigthórsson mellett még hárman szerepelnek a gyorsasági lista első tíz helyezettje között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!