Jegyzet

2016.06.13. 09:00

Negyvenöt perc

Úgy tűnik, ez neki is nagy falat.

Kovács András

"Valami nincs rendben a pedagógustüntetésekkel. Nézem vasárnap reggel a legbefolyásosabb országos hírportált, és a nyitóoldalon egyetlen szót sem találok az országosnak hirdetett szombati megmozdulásról. Az időzítés elég pocsékra sikerült, egyrészt nyakunkon a nyár, másrészt elkezdődött a labdarúgó-Európa-bajnokság. Arról szavazhatok a híroldalon, hibázott-e kétszer Kassai Viktor játékvezető a pénteki nyitómeccsen, arról nem, egyetértek-e a pedagógusok követeléseivel. Az időzítésben ezúttal – is – a kormány diktált, ma kezdi tárgyalni az oktatási csomag módosító javaslatait a parlament.


Nincs rendben a kormány oktatáspolitikája, pedig amikor Palkovics államtitkárként megjelent a színen, bizakodó lettem, autós vonalról régóta ismerem ezt a racionális gondolkodású, oktatásban is dolgozó mérnökembert. A nagyok is bíztak benne, ezért lett a felsőoktatásért felelős államtitkárból rövid úton a teljes közoktatásé. Úgy tűnik, ez neki is nagy falat, a pedagógusokat még nem sikerült maga mellé állítania. Nem tudom, az elmúlt hónapok ötletrohamából mennyi az övé, a módosító javaslatokból melyikkel ért egyet maradéktalanul, de nem igazán meggyőző.


Az egy nagy KLIK helyett sok kicsi semmi jóval nem kecsegtet, mint ahogy a totális államosítás is annak a beismerése, hogy megbukott a vegyes rendszer – visszakozni pedig nem fognak. Lassan mindent elvesznek az önkormányzatoktól, pedig a rendszerváltás arról is szólt, hogy a tanácsrendszer után jött a demokráciához dukáló önkormányzatiság. Jött, de szép lassan el is megy.


Most ott tartunk, hogy 30 percre csökkenhet a tanítási óra hossza az általános iskolák alsó tagozatában – nekem legalábbis ez a hír jött át legerősebben a hétvégén az egész témában. Van, aki szerint a focinál is sok az egy félidőre a 45 perc..."

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!