Szeged és környéke

2016.06.13. 14:17

Diákmunka: szórólapozástól a csempetisztításig

Véget ér szerdán a tanév, így a 15-16 éves diákok is dolgozhatnak csütörtöktől. A szegedi szülők a buliktól jobban féltik a kamaszokat, mint a nyári munkától, de a kifizetések és a körülmények miatt azért aggódnak. Nagymihály Helga számos munkahelyéről csak jókat mondott.

Kiss Tímea

A buliktól és csak másodsorban féltik a szegedi szülők a fesztiváloktól kamasz gyermekeiket. Akad, aki az italokba csempészett drogoktól és a más hibájából bekövetkezett balesetektől tart, de a diákok nyári munkavállalása miatt kevésbé aggódnak. El is kél a támogatás most a középiskolásoknak: június 15-én szerdán véget ér a tanév, ideje eldönteniük, mihez kezdenek a nyáron. 15 évesen már szülői engedéllyel, 16 évesen pedig annak hozzájárulásával dolgozhatnak.


Fontos volt, hogy bejelentsék


Szórólapozott, mezőgazdasági munkákat végzett, városi rendezvényeken dolgozott, egy újszegedi kisboltban készített reggelente szendvicseket, részt vett a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány rendezvényein, takarítócégnél is foglalkoztatták, így még az új klinika csempéit is tisztította Nagymihály Helga, sőt maga is segítette a munkát kereső diákokat telefonos operátorként.


A szegedi fiatal 17 évesen szeretett volna zsebpénzt gyűjteni, hogy fesztiválozhasson, és a nyáron szabadabban mozoghasson. Vállalt ugyan mezőgazdasági munkát, de szerette volna, hogy bejelentsék. Már akkor gondolt biztonságára és nyugdíjas éveire.


Kapcsolatok és tapasztalat


Helga utánanézett ezért az interneten, és több iskolaszövetkezetnél regisztrált. – Kiskorom óta arra neveltek a szüleim, hogy a munka fontos, ezért támogatták, hogy már diákként dolgozzak, és minél több területet ismerjek meg, hátha így könnyebben megtalálom a saját utamat – emlékezett vissza Helga, aki közgazdasági iskolába járt, majd pénzügy-számvitelt végzett, és most is tanul. Önkénteskedett és bébiszitterkedett is Németországban, hazatérve újra diákmunkát vállalt. Mindenhol örömmel fogadták, segítőkész kollégák között tudott dolgozni úgy, hogy kímélték: csak azzal kellett foglalkoznia, amire szerződtették.


– Sok jó emberi és munkakapcsolattal lettem gazdagabb. De azt látom, hogy a mostani diákok kicsit „elveszettek", kevesen tudják, melyik munkafolyamat miből áll – összegezte tapasztalatait.


Nem vonnak le


Egy aggódó olvasónk arról írt, az egyik gyárban rosszak a körülmények, nem kapnak a gyerekek védőfelszerelést, sokszor a saját ruháikban kell dolgozniuk. A PannonWork iskolaszövetkezet értékesítési vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk: a diákok iskolaszövetkezeten kívüli legális foglalkoztatása nagyjából 30 százalékkal magasabb költséggel jár. – Akik ezt az utat választják, sajnos gyakran nem a törvényes keretek között alkalmazzák a diákokat. Így bizonytalanná válik a bérek kifizetése, nem fedezi balesetbiztosítás a munkavégzés idejét, nem feltétlenül tartják be a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó szabályokat – fogalmazott Várdai László.


Egy másik olvasónk, [namelink name="Hajdani Gábor"] megjegyezte: az a baj, hogy a szövetkezetek „ugyanúgy lehúzzák a gyerekeket, mint minket az állam". – Mi is hallottunk olyan szövetkezetről, ahol sajnos „járulékok" jogcímén levonnak a fizetésből. De nálunk és számos helyen követhető a bérek elszámolása. Kizárólag a belépéskor számoljuk el a szövetkezeti részjegyet, illetve egy minimális balesetbiztosítási átalányt hárítunk át, amely alapján a munkabalesetek esetén tudunk fájdalomdíjat fizetni – nyugtatott meg [namelink name="Várdai László"].

5 tipp a nyári diákmunkához


1. A diákok legkorábban a 15. életévük betöltése után vállalhatnak munkát, de 16 év alatt kizárólag a nyári szünet ideje alatt, és 6.00–22.00 óra között tehetik ezt meg.

2. Egész nyáron folyamatosan nyílnak új lehetőségek, de érdemes már májusban érdeklődni a diákmunkákról.

3. A kitartás és a munka iránti elkötelezettség előnyt jelent, biztassuk gyermekünket akkor is, ha elkeseredik!

4. Bár a diákmunkások jó eséllyel tapasztalatlanok, ha megfelelő a hozzáállásuk, meg fogják kapni a megfelelő elismerést.

5. Az első munkahely mindig félelmetes, de a diákok még szerencsés helyzetben vannak. Még tanulnak, de már kipróbálhatják magukat a munka világában, „kisebb" a tétje a diákmunkának.


Szórólapozók

 



Sok fiatal szórólapozik nyaranta a Kárász utcán. [namelink name="Nagymihály Helga"] első nyári munkája is a szórólapozás volt. Elárulta: többek között a Kárász utcán álldogáló diákmunkások hálásak, ha elfogadják tőlük a papirosaikat, esetleg még rájuk is mosolynak. Órabérben dolgoznak, így nem a kiosztott lapok száma, az emberség motiválja őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!