Helyi sport

2016.06.12. 20:30

Vajda lemaradt Rióról - videón a futam

Hétfőn 10 órától a szegedi Maty-éri szétlövésen eldőlt: az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzője, Vajda Attila nem lesz ott a negyedik olimpiáján. A szétlövést megnyerő Vasbányai Henrik utazhat Rióba.

Süli Róbert, Mádi József

A delmagyar.hu hivatalos Facebook oldalon élő videó tudósításban jelentkezünk a szegedi Maty-éri szétlövésről, ahol Vajda Attila kiharcolhatja az olimpiai részvételt. A futam után igyekszünk majd élő videóban megszólaltatni az olimpiai bajnokunkat.

 


Nem jött össze a negyedik olimpia Vajdának, a majd 10 évvel fiatalabb Vasbányai Henrik utazhat Rióba.

 


A szétlövés utáni nyilatkozat.

 

 

Vajda lemaradt Rióról



Korábban:


2004: az athéni olimpiai indulásról C1 1000 méteren szétlövés döntött. Két szegedi, Joób Márton és Vajda Attila közül az utóbbi nyerte meg a végső párharcot, így lehetett Görögországban bronzérmes, míg klubtársa, Joób 500 méteren a hetedik helyen zárt az ötkarikás játékokon.


2010: Vajda sérülés miatt kihagyta az első válogatót, aztán a másodikon – amely az országos bajnokság volt – nyert, majd a szétlövésben magabiztosan verte meg Sarudi Pált, így indulhatott a világbajnokságon.


2013: Vajda Attila az első válogató után a másodikon kikapott Vasbányai Henriktől, így szétlövésre került volna sor, ám végül a KSI versenyzője lemondta a pluszfutamot, hiszen inkább a párosra készült.


A fent kiragadott három esemény alapján jól látható, van bőven rutinja az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusának, Vajdának a szétlövésekben. És ez a rutin hétfőn nagyon sokat érhet: 10 órától a Maty-éren ugyanis összecsap Vasbányai és Vajda – ezúttal már további ellenfelek nélkül, egy az egyben egymás ellen.


– Pihenek, készülök, edzettem, és éppen a szétlövés miatt lemondtam az 5000 méteres indulást is. Csak arra koncentrálok, hogy egy jó pályát teljesítsek, nem gondolkodom, nem latolgatom az esélyeket. Egy a lényeg: a múlt pénteki sikerrel megadtam az esélyét annak, hogy ott legyek az olimpián. Csodák nincsenek, három nap alatt nem is lehet semmi különöset tenni, mindössze kipihenni magamat – nyilatkozta Vajda.


Az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa, Kárász Anna a két válogató alapján ott kell, hogy legyen az 500 méteren induló olimpiai négyesben. Az első „selejtezőn" Kozák Danuta (Újpest) és Csipes Tamara (Honvéd) mögött harmadik lett, majd a másodikon Kozák nélkül, de megint Csipes mögött a második helyen ért célba. Ehhez még hozzájött két páros második hely (először a KSI-s Vad Ninettával, majd Csipessel), azaz csak javított a pozícióján.


És hogy mi a helyzet? Csütörtökön Szolnokon hat versenyző (Kozák, Szabó Gabriella – Honvéd, Fazekas-Zur Krisztina – Győr, Vad, Kárász és Csipes) négyes edzésen vesz részt, majd ezek alapján jelölik ki az egységet. Három hely (Kozáké, Szabóé és Csipesé) biztos, a negyedik beülőért harcol a másik három kajakos.


A válogatón a szegediek közül Nádas Bence K1 500 méteren első lett, így indulhat a moszkvai Európa-bajnokságon, míg Birkás Balázs K1 200 méteren elért második helye jó alap az U23-as Eb-re és vb-re.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában