Ország-világ

2016.06.07. 15:58

Gyújtogattak a görög Híosz szigetének egyik menekülttáborában

Sátrakat és szemeteskukákat gyújtott fel több tucatnyi menedékkérő a görög Híosz szigetén létrehozott egyik menekülttáborban, egy tűzoltó könnyebben megsérült a rendbontásban - közölte kedden a görög parti őrség egyik tisztségviselője.

A hatóságok közölték, hogy a rendőrségnek sikerült lecsillapítani az indulatokat. Több menedékkérőt őrizetbe vettek.


Híoszon 2500-an várják, hogy a görög hatóságok elbírálják menedékkérelmüket. Ez az eljárás azonban csupán lassan és fáradságosan halad előre, mivel a kérelmeket egyenként dolgozzák fel, és a görög hatóságoknak nincs elegendő munkatársuk a feladatra.


A migránskérdéssel foglalkozó görög válságstáb kedden sokak meglepetésére napi statisztikájában több mint tíz százalékkal növelte a dél-európai országban tartózkodó, regisztrált menedékkérők számát, amely így 57 458-ra nőtt.


A korrekció oka, hogy először vették nyilvántartásba azokat a menedékkérőket, akiket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) táboraiban szállásoltak el.


A regisztrált menedékkérők közül 7500-an élnek a görög szigeteken, az úgynevezett hot spotok (befogadó- és regisztrációs központok) területén. Ők március 20-át, vagyis az Európai Unió és Törökország között megkötött alkut követően illegálisan léptek Görögország területére, és az egyezmény értelmében menedékkérelmük megvizsgálását követően (ha azt elutasítják) visszaküldik őket Törökországba. Ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.


Az újonnan érkezők száma az utóbbi időben erőteljesen lecsökkent. Keddre virradó éjszaka 18 ember érkezett török területről a görög Leszbosz szigetére. Néhány hónappal ezelőtt a görög szigeteken naponta több ezren szálltak partra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában