Szeged és környéke

2016.05.31. 12:32

Sokaknak a túlélés a cél: hosszú a vállalkozásokat sújtó költségek listája

Hányféle adóterhet fizetnek a magyar vállalkozók? A VOSZ Csongrád Megyei Szervezetének új elnökével, Sipos Tamással együtt írtuk össze a listát.

Fekete Klára

– Olyan adók terhelik a vállalkozókat, hogy sokan a túlélésért küzdenek – mondta [namelink name="Sipos Tamás"], a VOSZ Csongrád Megyei Szervezetének elnöke. – Ugyanabba a skatulyába tartoznak a több száz embert foglalkoztató cégek és az egy-két főt alkalmazó vállalkozások, ugyanazok az előírások vonatkoznak mindenkire, holott a kisvállalkozó nehezebben gazdálkodja ki a költségeket.

 

A kivételek közé az adókedvezményeket élvező külföldi cégek tartoznak, vagy érthetetlen okokból bizonyos szolgáltatások, amelyeknek például nem kötelező a pénztárgép használata.

A bérre rakódó és az egyéb helyi és országos adóterhek miatt a cégek kevesebb embert, alacsonyabb béreken tudnak csak foglalkoztatni Sipos Tamás szerint, aki ezt a családi cég működésében megtapasztalta.


„Füstadó" is volt


Évekkel ezelőtt Makón levegőterhelési adót is kellett fizetni. Mivel a Füstöltkolbász Kolbászkészítő Kft. füstöli a termékeit, a kéményen át távozó égésterméket szondával mérték. A kibocsátott füsttömeg után pedig adót fizettettek.


Szakmunkásaik azért mennek külföldre, mert nem tudnak nekik piacképes bért adni. A makói Füstöltkolbász Kolbászkészítő Kft. ma már csak 9 embert alkalmaz a kész füstölt áru előállítására. A vágórészleg az orosz embargó után az európai piacon kialakult árversenynek esett áldozatul. Három évvel ezelőtt még 40-45 emberrel dolgoztak.


– Felsorolni is nehéz, hányféle adót fizetünk – folytatta a vállalkozókat képviselő elnök. – Az esővízadót azoknak a vállalkozóknak kell fizetni, akik a telephelyükről csatornába vezetik az esővizet, az alapján, hány négyzetméteres a tető és a betonozott terület. A vágócsarnokunk hiába áll, az építményadót ugyanúgy utaljuk, mintha működne. A dolgozók táppénzét 15 napig a foglalkoztató állja, holott fizetjük utánuk a tébét. Az e-matrica bevezetése óta egy teherautónk Makóról Győrbe és vissza 62 ezer forintért jut el, korábban ez a matricával napi 3000 forintba került.

 

A vállalkozók a papírmunkával is megküzdenek - mutatta az iratkötegeket Sipos Tamás. Fotó: Frank Yvette

A vállalkozók a papírmunkával is megküzdenek – mutatta az iratkötegeket Sipos Tamás. Fotó: Frank Yvette

Névjegy


A 32 éves Sipos Tamást februárban, küldöttgyűlésen választották meg több jelölt közül öt évre a VOSZ megyei elnökének, Szakács Józsefet váltotta, aki társelnökként segíti majd a munkáját. Ő az ország legfiatalabb VOSZ-elnöke. Sipos Tamás egy családi vállalkozást, a Füstöltkolbász Kolbászkészítő Kft.-t irányítja édesapjával együtt ügyvezetőként. Azt szeretné, ha az ország összes érdekképviselete megtalálná egymással a közös hangot, és a kormánnyal párbeszéd jöhetne létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!