Szeged és környéke

2016.05.29. 17:02

Prérikutya-bemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban

Egy hollandiai és egy osztrák állatkertből összesen tizenhat prérikutya érkezett Szegedre.

MTI

Feketefarkú prérikutyákat bemutató kifutót adtak át vasárnap a Szegedi  Vadasparkban, a kolóniákban élő rágcsálók egy észak-amerikai  kúszósüllel osztják meg tágas lakhelyüket.    


Veprik Róbert igazgató elmondta, régi tervük volt a két faj  bemutatása, hiszen a vadaspark amerikai részlegében korábban nem  volt olyan igazi "közönségkedvenc" állat, mint amilyen például a  szurikáta, az afrikai részlegen.  


Egy hollandiai és egy osztrák állatkertből összesen tizenhat  prérikutya érkezett Szegedre. A csapat nagyon gyorsan elfoglalta  újonnan épített kifutóját, beásták magukat a földbe, kialakították  búvóhelyeiket. Sok időt töltenek azonban a felszínen is, délután a  legaktívabbak - tudatta a szakember.  

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A kifutó az előzetes terveknek megfelelően kétszintes lett, az  elhelyezett kisebb fák, törzsek egy észak-amerikai erdőkben honos  kúszósül otthonául szolgál. A két faj minden gond nélkül megosztja  egymással a bemutatót, bár a prérikutyák a fajtól szokatlan módon  néha-néha fára másznak és a sül táplálékából el-el csípnek egy  darabot - közölte az igazgató.  


Két hím kúszósül érkezett Szegedre, közülük egyet mutatnak be a  kifutóban. A tervek szerint az egyik hímet elcserélik egy  nőstényre, hogy tenyészpárt hozzanak létre. A kúszósül szintén  rágcsáló, tápláléka fakéreg, fenyőtű, levelek, rügyek, a Szegeden  bemutatott példány kedvence pedig a dió. A faj megjelenését  meghatározzák a hátat és a farkat borító tüskék, melyek száma akár  a 30 ezret is elérheti.  


A feketefarkú vagy társas prérikutya Észak-Amerika középső  részének nagy kiterjedésű füves pusztáin él. Táplálékát elsősorban  fűfélék, magok jelentik, az állatkertben kapnak még répát és  különféle zöldségeket is. 35-40 centi hosszú teste negyedakkora  farokban végződik, melynek vége nevéhez híven fekete színű. A  kifejlett példányok tömege egy-másfél kiló is lehet. Táplálkozás  közben a csapat néhány tagja őrszemként figyeli a közelgő  ragadozókat és veszély esetén kutyaugatásra hasonlító hanggal  figyelmezteti társait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!