Ország-világ

2016.05.14. 08:22

Zikaláz: Puerto Ricóból is jelentettek kóros kisfejűséget

Zikavírus okozta kóros kisfejűséget állapítottak meg egy magzatnál Puerto Ricóban, az Egyesült Államok egyik teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult államában.

Ez az első alkalom, hogy a főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget az Egyesült Államokhoz tartozó területen - annak egy úgynevezett külterületén - is diagnosztizálták. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: 925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt. 14 fertőzött terhes nő egészséges csecsemőt hozott világra.


A betegséget egy halott magzaton állapították meg - jelentette be pénteken Ana Ríus, Puerto Rico egészségügy-minisztere.


A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. Más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez.


A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Címkék#zika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában