Borfesztivál

2016.05.14. 11:33

Tüzes borok, vulkáni ízek a Borbély Családi Pincészetben

A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozza meg a Borbély Családi Pincészet mindennapjait. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették első közös ültetvényüket Badacsonytomajon, majd a Borbély Családi Pincészetet többgenerációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. A 21 hektáros családi birtokon a borvidékre jellemző szőlőfajtákkal a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi, minerális ízvilágú, tartalmas borok alkotására.

Munkatársunktól

Új stílus, új arc

A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz boraik – mint például Bács Hegy Badacsonyi Olaszrizling, Kőmagas Badacsonyi Rajnai Rizling, Badacsonyi Szürkebarát Selection, Badacsonyi Kéknyelű Selection – mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatunkat. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olaszrizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el. A 2010-es évjárattól Tamás fiuk fiatalos lendületével és újítási vágyával újrafogalmazódott a boraik stílusa, arculata – így születtek a Fröccsnekisjó, Nemszáraz, Kinnagangon, Mosolygós nevű boraik. Diána leányuk főiskolai tanulmányait befejezve szintén hazatért a birtokra, és az értékesítés-, marketingoldalon erősíti a családot.

Belföldi és nemzetközi borversenyeken elért számos siker mellett egészen különleges, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012., a 2013., a 2014. és a 2015. években egyaránt az „Év Bortermelője"-választás 5 jelöltje közé választották.

 

Szőlőskertek ölelésében

Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, alakították ki hangulatos Borházukat és vendégházukat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek. A Borházban tematikus borbemutatókra várnak minden borkedvelőt és a borok csodálatos világával még csak ismerkedő borbarátot. Borbemutatóikon szakmai vezetéssel ismerkedhetnek meg a család által képviselt technológiával, hagyományokkal, és mélyülhetnek el a badacsonyi borok minerális ízvilágában. Étkezéshez igény szerint házilag készített hideg vagy meleg étkekkel állnak rendelkezésre. Állandó nyitvatartásuk nincs, így az időpontok, a programok mélysége, a kóstolni kívánt borok számának előzetes egyeztetése szükségeltetik.

 

Pince, vendégház: 8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19. Borbolt: 8261 Badacsony, Római út 210.

Tel.: +36-30/927-1414, [email protected], www.borbelypince.hu

A Borbély Családi Pincészet borai a Szegedi Borfesztiválon is megkóstolhatók az 137. faházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!