Helyi sport

2016.05.14. 11:10

EDF DÉMÁSZ-Szeged: maradtak kérdések

Az első felnőtt olimpiai kajakos, kenus válogató után az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői sorsa bonyolultabb lett, ám a három sportolónak (Kárász Anna, Vajda Attila, Birkás Balázs) még mindig megmaradt az esélye a riói indulásra.

Mádi József

Eredmények


I. felnőtt kajakos, kenus olimpiai válogató, Szeged, Maty-ér, a harmadik napi győztesek és az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőinek eredményei. Nők, 200 m, K1: 1. Douchev- Janics Natasa (Győr), 6. Kárász Anna (EDF DÉMÁSZ-Szeged). C1: 1. Lakatos Zsanett (Győr), 4. Miskolczy Fruzsina (EDF DÉMÁSZ- Szeged). Férfiak, 200 m, C1: 1. Hajdú Jonatán (Dunaferr).

A helyzet bonyolult, de nem reménytelen. Az EDF DÉMÁSZ- Szeged versenyzőinek sorsát nagyjából így lehet összefoglalni az első, szegedi kajakos, kenus olimpiai válogató után.


Hogy mi is történt az elmúlt három napban? Három szegedi versenyzőnek négy számban maradt esélye a riói indulásra. [namelink name="Kárász Anna"] K1 500 méteren harmadik, majd K2 500 méteren második lett, így joggal pályázik az egyik négyes helyre. [namelink name="Vajda Attila"] C1 1000 méteren betegen végzett az ötödik helyen, éppen ezért inkább kihagyja a jövő heti duisburgi világkupát, hogy kipihenje magát.


Őt szorítja a győzelmi kényszer a második válogatón (június 10–12., megint a Maty-ér), de például 2004-ben hasonló körülmények között jutott el Pekingbe, és végzett az olimpián a harmadik helyen.


Kárásznak a második válogatón vélhetően „csak" meg kell ismételnie a mostani produkciót a négyesbe kerüléshez – a tegnapi, 200 méteres hatodik hely ebből a szempontból nem igazán lényeges.

 

 Kárász Anna olimpiai reményei erősödtek. Fotó: Karnok Csaba

Kárász Anna olimpiai reményei erősödtek. Fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Birkás Balázs"] esete különleges: ő kimondva is az idei U23-as eseményekre készül, ám ezúttal villantott. A K1 200 méteren elért második helye elgondolkodtatta az ellenfeleket.


Ami viszont szívet fájdító: a szegediek győzelem nélkül maradtak ezen a válogatón. Ilyen versenyre régen volt példa.


És akkor az olimpiai kvóták. Háromnak a sorsa villámgyorsan eldől, hiszen a női K1 500 ([namelink name="Kozák Danuta"], illetve [namelink name="Csipes Tamara"]), a női K1 200 ([namelink name="Douchev-Janics Natasa"], illetve [namelink name="Lucz Dóra"]) és a férfi C2 1000 (Vasbányai, Mike, illetve Petkó, Fekete) méteres számokban jövő hétvégén Duisburgban a két érdekelt hajó ismét megküzd. Az előbb említett egységek sikere esetén ők a riói résztvevők, ha a másodikok nyernek, jöhet a szétlövés – már itthon. A többi megmarad júniusra.

 

Versenykomment


[namelink name="Sík Márton"], az EDF DÉMÁSZ-Szeged szakmai vezetője

– Nem mondhatom, hogy elégedett vagyok. Igyekszem úgy felfogni a helyzetet, hogy az egyesület életében akadtak már nehéz pillanatok korábban is, ám hátravan még a második válogató is, amelyen lehet javítani, ahogy korábban többször is sikerült. Kárásznak és Vajdának is maradt még esélye, de ehhez június elején jobban kell szerepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában