Szentes és környéke

2016.05.14. 11:58

Olcsóbban sem kell a bizonytalan

Szentes - Fontos, hogy megbízható helyről származzon a zöldség, ezért sokan hajlandók többet is fizetni érte. Bizakodnak a szentesi kertészek: kevesebb az importáru, az árak egy év alatt kicsit emelkedtek.

Králik Emese

– Nagyon fontos, hogy magyar legyen az áru – jelentette ki szinte egyszerre egy szentesi zöldségesnél [namelink name="Ladányi Ferencné"] és [namelink name="Nagyné Lovas Anikó"]. Mezőgazdasággal foglalkozó internetes honlapok szerint tavalyhoz képest 14 százalékkal nőtt a friss zöldségek ára.


A Kurca-parti városban azon az elárusítóhelyen, ahol a két olvasónkkal beszélgettünk, lecsónak való paprikát és paradicsomot – mind hazai termék – is 600 forintért láttunk, persze típustól és osztályba sorolástól függően változatosak voltak az árak. Amely, mint kiderült, nem feltétlenül befolyásolja a vevőket.


– Ha drágább a magyar termék, inkább kevesebbet veszek, de akkor is azt választom – jelentette ki Ladányi Ferencné. – Sokat csalódtam már külföldi áruban, úgyhogy kevés hozzájuk a bizalmam – tette hozzá a barátnője. Nekik az is fontos, hogy ismerős, megbízható helye járjanak vissza vásárolni, árulták el.

 

A termelők minden olyan újdonságra kíváncsiak, amit a saját birtokukon is hasznosítani tudnak. Fotók: Králik Emese

A termelők minden olyan újdonságra kíváncsiak, amit a saját birtokukon is hasznosítani tudnak.

Fotók: Králik Emese

Tegnap szakmai rendezvény volt a szentesi Árpád-Agrár Zrt. szentlászlói telepén. Az ott elhangzottak alapján idén jók a termelők kilátásai. Hetek óta kapható a magyar paradicsom és paprika, az előrejelzések szerint őszig elég lesz a hazai fogyasztóknak, sőt, még exportra is jut belőle. Azt a részvénytársaság elnöke, Csikai Miklós  is megerősítette, hogy jelenleg nincs okuk panaszra.


– A fogyasztó van most szerencsés helyzetben. Kevesebb hazánkban az importáru, a jó minőségű, ellenőrzött hazait a vásárló is elismeri – foglalta össze. A következő 2-3 évtől azt várják: uniós és hazai pályázatok segítségével sikerül lefaragni a magyar kertészet technikai elmaradását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!