Makó és környéke

2016.05.15. 20:17

Emberi csontok úsztak a kriptában

Csanádpalota - Emberi és állati csontokat mos a több mint egy méter magas talajvíz a csanádpalotai templom alatti kriptában. Valószínűleg a templomalapító gróf és felesége, valamint kedvenc lovuk földi maradványai. Ha levonul a talajvíz, összeszedik, és méltó módon helyezik el a csontokat.

Kovács Erika

Ki volt Fekete György?


Fekete György (1711–1788) a csanádpalotai templom alapítója volt. Közügyvédből lett királyi ügyvéd. A Wikipédia szerint királyi személynök, valóságos belső titkos tanácsos, Arad vármegye főispánja, királyi főudvarmester és alkancellár is volt. 1760-ban emelték grófi rangra. Később országbírói méltóságot is viselt.

– Egy hete még csak három lépcsőfok látszott ki. Akkor a mostaninál is magasabbra hozta a víz a csontokat – mondta [namelink name="Kasuba Róbert"], aki tavaly nyáron lett a csanádpalotai gyülekezet plébánosa.


– Becslésünk szerint néhány napja legalább 1 méter 80 centi magasan állt a víz a kriptában. Láttunk emberi lábszárcsontot és állkapcsot, valamint feltehetőleg egy ló fogsorát is. Azóta kétlépcsőnyit húzódott vissza a víz – állapította meg Robi atya.


A kripta a templom alatt található. Néhány méterrel az oltár előtt van a lejárata. A miséken ezt nem látni, mivel a nyílást vaslemez zárja le, amire egy vastag pozdorjalemezt helyeztek. Erre került a vörös szőnyeg.

 

A talajvíz a lépcsőig mosott több emberi és állati csontot. Ha levonul, összegyűjtik a maradványokat. Fotók: Kovács Erika

A talajvíz a lépcsőig mosott több emberi és állati csontot. Ha levonul, összegyűjtik a maradványokat. Fotók: Kovács Erika

A kripta lejárata rendkívül szűk. Az 1700-as évek végén még nagyobb volt, és valószínűleg a márványoltár építésekor szűkítették le. Csúszva vagy mászva lehet bejutni.


Az ötödik lépcsőfokon csak ülni lehet, úgy, hogy az ember a nyakát sem tudja kiegyenesíteni. Dohos szag van és vaksötét. Szerencsére a plébános hozott egy kislámpát, annak a fényénél már jobban be lehet látni. A lépcsőn és az áttetsző vízben is csontok vannak.


A lejáró egy szűk folyosóra vezet. A boltíves rész pedig teremmé szélesedik – ezt Horváth Csabáné kántortól tudtuk meg, aki járt már lent, amikor száraz volt a kripta. – Egyik sarkában kőtalpak állnak – magyarázta. – Azon lehettek a díszes halottas ládák. Egy idős bácsi mesélte, hogy gyermekkorában, az 1920-as évek táján ő még látta a koporsókat. Üvegtetejük volt. Arra is emlékszik, hogy a női elhunyt ruhája halványkék volt. Az üveg később betört, vagy valakik betörték. A testek elporladtak.

 

Fekete György portréja.

Fekete György portréja.

Hogy kik nyugszanak a kriptában, arra nincs egyértelmű bizonyíték. A szóbeszéd szerint gróf Galántai Fekete Györgyöt és feleségét, valamint egyikük kedvenc lovát temették ide. Fekete György aradi főispánként kezdeményezte a csanádpalotai templom építését, ami 1768-ban, kincstári pénzből valósult meg. A gróf Budán halt meg. Ezért vannak, akik úgy vélik, ott temették el, nem Csanádpalotán.


– Asztalos P. Kálmán helytörténeti kutatásai szerint viszont a gróf és felesége nyugszik a templom alatt – mondta Robi atya. – A férfinak több házassága volt. Valószínűleg az utolsó neje, Nitzky Anna lehetett a kék ruhás hölgy – vélte a plébános.


Kasuba Róbert hozzátette, ha visszahúzódik a talajvíz, összegyűjtik a csontokat. A földi maradványokat a templomban, a gyóntatószékek melletti részen helyezik el. Ezúttal tényleg végső nyugalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!