2016.05.20. 14:29
Frittmann Borászat: minél többet tudunk a pezsgőről, annál jobban szeretjük
Az év pincészete címmel tavaly elismert Frittmann János pezsgővel kínált bennünket, hogy megmutassa: hazánk borvidékei is adhatnak jó minőségű buborékos italt. A soltvadkerti borász sokat készült a 22. Szegedi Borfesztiválra, mint mondja, a Tisza partján nemcsak fogyasztók, barátok várják. Családjával érkezik ezúttal is, ahol a gyermekek jelentik a folytatást. Nem attól vidám egy borász. mert sok bort iszik, hanem azért, mert örömmel tudja csinálni a munkáját, és még nagyobb öröm, ha ezt a gyerekek is örömmel folytatják.
A Generosa egy magyar, Bíró Károly által nemesített fehérborszőlő-fajta. 1951-ben hozták létre az Ezerjó és a Piros Tramini kereszteződéséből. Érdekessége, hogy maga a szőlő vöröses, rózsaszínes, a bor, ami készül belőle, fehér lesz. A bor friss, gyümölcsös, elegáns savakkal, ami megőrizte a két szülő elegáns íz- és illatvilágát.
– Tavaly a Frittmann Borászat lett Az év pincészete, amihez gratulálunk! Erre az évre mik a tervei?
– Hogy a hordókban lévő tételeknek jó legyen a megítélése, és ne csak a szakma, hanem a fogyasztók részéről is! Bár nem az érmek vagy a díjak elérése az elsődleges szempont, minden évben meg szoktuk szondáztatni a borainkat a versenyeken, hogy ne essünk abba a hibába: csak mi gondoljuk, hogy jó a borunk. Nem lehet mindig a legjobbat elkészíteni, de jót azt lehet. A világversenyeken már a 80 pont feletti pontszám jó eredménynek számít, hiszen hatalmas a mintaszám, és az érmeket százalékos arányban osztják ki. Idén már megvannak az első eredményeink. Cannes-ból, a rozé-világbajnokságról ezüstéremmel jöhettünk haza, az országos Ezerjó-versenyen pedig aranyat nyertünk Ezerjó és Generosa borunkkal. Aki jól kezelte tavaly a szőlőket, megfelelően alkalmazkodott a változó időjáráshoz, annak szép borai lettek.
– Milyen munkálatok folynak most a szőlőben, hogy az idei év is ilyen jól sikerüljön?
– A metszés végére értünk, a vesszőket is elkötöztük, a tőkefejeket letakarítottuk. A pincében pedig palackozunk, címkézünk, és készültünk a 22. Szegedi Borfesztiválra, ahol nemcsak a pincészetünk és más termelők, a Kunsági Borvidék is megjelenik külön standdal, ahol a régió borászatait fogják bemutatni az érdeklődőknek. Ezen a rendezvényen sokan már nem is fogyasztók, barátok: otthon érezzük magunkat, a városban indítottuk első borkereskedésünket is. A Széchenyi téren megjelennek már a 2015-ös évjárat rozé és fehér fajtái. A Szegedi Borfesztivál kiváló, kulturált környezetet teremt a borokkal ismerkedni vágyóknak a kóstolásra.
Alkony a kunsági szőlőben. Az áprilisi fagyokat megúszták a tőkék, egy kicsit megnyugodott a Frittmann család is.Fotó: Frittmann Borászat
– Maradjunk még kicsit a palackoknál, amelyeket festmények díszítenek. Miért fontos ez?
– Különleges, egyedi hangulatot szerettünk volna adni ezeknek a boroknak. Az első címke a Generosa borunkhoz készült, amellyel az volt a célunk, hogy az emberek kíváncsiak legyenek ezekre a borokra, hiszen például a Generosáról sokan azt hitték, hogy egy cuvée bor, de akit a címkéje megállít, láthatja, hogy ez egy önálló fajtát takar. Három másik tétellel, ami ebbe a címkecsaládba csatlakozott, az egy illatos fehér, a cserszegi fűszeres, egy cuvée rozébor és egy vörös házasítás, ezek a borok alkotják a „Szüreti álom" nevű címkecsaládunkat.
– Nemcsak a borai, a pezsgője és kétfajta gyöngyözőbora is kapott már elismerést. A borkultúránkhoz képest hogyan jellemezné pezsgőfogyasztásunkat?
– Most kezd kialakulni a kultúrája, a bor talán kicsit előrébb tart. De aki már elmélyedt a buborékos élvezetekben, az belátja, mekkora a különbség egy palackban erjesztett és egy sima tétel között. Minél többet tud valaki a pezsgőről, annál nagyobb a szeretete felé: sokan azért nem kedvelik, mert nem ismerik. A gyöngyözőbor megint egy külön világ, amelyet szintén csak a legjobb borokból szabad elkészíteni. Magyarország borvidékei pedig kiválóan alkalmasak a világszerte egyre népszerűbb pezsgő, illetve a gyöngyözőborok készítésére.
– Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
– Egy komoly pezsgőt nem szabad műanyag pohárból inni, de üveg borospohárból sem ajánlom: pezsgőspohárban tudjuk csak kiélvezni – ez a gyöngyözőborokra is igaz. Ha többet kóstolnánk, azt javaslom, a gyöngyözőbort tegyük az étel elé, a pezsgőt utána.
Frittmann János és testvére, István vállalkozása. Mindketten élelmiszeripari szakközépiskolát végeztek, Nagykőrösre jártak a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolába. Mivel már a szüleik és nagyszüleik is szőlővel és borral foglalkoztak, gyerekkoruktól beleivódott a két fiúba a szőlő és a pincemunkák minden mozzanata. János 1982-ben kezdett önállóan szőlővel és borral foglalkozni a szülői szőlőbirtokon. 1987 óta dolgoznak közösen a testvérével, Istvánnal magánvállalkozóként, majd 1998 óta kft. formában. Azóta az egész család szerepet vállal a szőlész-borász tevékenységben, közös sikerük és a Kunsági borvidék dicsősége is, hogy Frittmann János lett 2007-ben Az év bortermelője.
Frittmann János is kíváncsi az új évjáratra. A borfesztiválon már kóstolhatunk belőle.
Fotó: Frittmann Borászat
Soltvadkerten készítik boraikat. 50 hektár saját szőlőjük van, és még 70 hektárról integrálják a szőlőt. Segítségükre vannak ebben a fiatalok: Tamásnak és Anitának (Frittmann János gyermekeinek) és Péternek (Frittmann István fiának) köszönhetően megvan az utánpótlás. – Kiveszik a részüket a munkából, nélkülük már nehezen boldogulnánk – magyarázta Frittmann János. – Én is szívesebben dolgozom úgy, hogy tudom: amit csinálok, annak van folytatása. De ezt csak akkor vállalja egy fiatal, ha van hozzá kedve, azét ne, mert a szülő is azt akarja – az sok kudarccal, keserűséggel jár. Ezt a munkát jó kedvvel, vidáman kell csinálni! És nem a bortól kell vidámnak lenni, hanem a munkánk eredményétől – tette hozzá.
Ászok-pince a Frittmann Borászatban. Fotó: Frittmann Borászat
Az év pincészete – 2002–2015
Az év pincészete cím egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tette abban az évben.
A 2002-ben alapított díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége képviselői adják át, a program szervezője a kezdetektől fogva a Bacchus Arts Stúdió.
Az év pincészete díj eddigi nyertesei:
2015 Frittmann Borászat
2014 Koch Borászat
2013 IKON Borászat
2012 Mészáros Borház és Pincészet
2011 Thummerer Pincészet
2010 Pannonhalmi Apátság Pincészet
2009 Szőllősi Mihály Pincészete
2008 Vylyan Pincészet
2007 Bock Pincészet
2006 Garamvári Szőlőbirtok
2005 Disznókő Szőlőbirtok
2004 Hilltop Neszmély Rt.
2003 Tokaj Oremus Szőlőbirtok
2002 Nagyrédei Szőlőskert Zrt.
Így töltsük le a Frappét!
1. Androidos telefonunkon kattintsunk erre a címre.
2. IPhone telefonunkon kattintsunk ide.
3. Vagy pedig nyissuk meg az okostelefonon lévő Play Áruház vagy App Store applikációt, és keressünk rá a Frappé névre!
4. Ha okostelefonon megnyitjuk a www.frappeapp.hu oldalt, ott is megtaláljuk a két áruház letöltési ikonját.