Szentes és környéke

2016.05.13. 09:34

Rátemettek Ágnes szüleire

Idegen férfi nyugszik a családi sírban - tapasztalta megdöbbenten egy szentesi család. Az egyház nyilvántartása szerint lejárt a 25 éves megváltás, és eladták a helyet. A család viszont állítja: 2019-ig még biztosan övék a hely. Az ügyben a bíróság dönt.

Králik Emese

– Tavaly márciusban még virágot vittem édesanyám halálának évfordulóján. Május elején szólt a testvérem, hogy nagy baj van, rátemettek a sírra – idézte fel a több mint egy éve húzódó ügyet a Lajosmizsén élő [namelink name="Tulipántné Lévay Ágnes"]. A szentesi Kálvária temetőben lévő családi sírhely körül alakult ki vita. A nyughely Ágnesék szerint még három évig biztosan az övék. Per lett belőle.

 

Új márványtáblát ragasztottak a régi fejfára. Fotó: Králik Emese

Új márványtáblát ragasztottak a régi fejfára. Fotó: Králik Emese


– Édesanyánk 1966-ban hunyt el. Akkor 25 évre váltottuk meg a sírt, ez tehát 1991-ben járt volna le. Időközben, 1984-ben az édesapánkat is végső nyugalomba helyeztük. Az előző megváltási időből még hét év lett volna hátra, rendeztük a számlát a fennmaradó tizennyolc, azaz összesen tehát újabb 25 évre. Nem is lehetett volna másként, hiszen ha nincs kifizetve, el sem temetik édesapánkat. Az időpont ennek értelmében szerintünk 2009-ben járt volna le. 2002-ben találtunk a síron egy értesítést, hogy fizessünk be tíz évet. Utána se gondoltunk, hogy jogos-e a követelés, fizettünk – idézte fel a történteket.


A család álláspontja szerint 2009 előtt semmiképpen nem lett volna dolguk a temetőgondnoksággal, hiszen koporsós temetés esetén 25 év az elporladási idő, azaz ennyi ideig biztosan nem szabad a helyet másnak eladni. Tehát 2002-ben egyáltalán nem kellett volna őket fizetésre felszólítani. Azzal, hogy nem figyelték a dátumokat, és jóhiszeműen mégis kifizettek tíz évet, tulajdonképpen 2019-ig rendezték az anyagiakat, szögezte le Ágnes.


– Félreértés ne essék, nem tételezek fel rossz szándékot. Inkább arról lehet szó, hogy a gondnokságon tévedés történt, probléma lehetett a nyilvántartással – jelentette ki. A családnak az is nagyon fáj, hogy tőlük 2015-ben egy ápolt, gondozott sírt vettek el. Ügyvédet fogadtak, azt szeretnék, hogy visszaálljon az eredeti állapot.


Érdeklődtük a temetőgondnokságnál. Kíváncsiak voltunk, hogy véleményük szerint ők követhettek-e el hibát, a nyilvántartási rendszer számítógépes, vagy kartotékos, illetve hogyan értesítik az érintetteket, hogy hamarosan le fog járni a 25 év. A Szeged–Csanádi Egyházmegye sajtóosztálya – mivel az ügy bírósági szakban van – még nem kívánt tájékoztatást adni.




 

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!