Szeged és környéke

2016.05.14. 14:45

Minden teher Emmára hárul

A lakások egyharmadában csak egy ember lakik Magyarországon - állapította meg a KSH. Az ilyen egyszemélyes háztartásokban élőknek a legnehezebb: egy fizetésből vagy nyugdíjból kell kifizetni a rezsit és a konyhapénzt.

Fekete Klára

– A férjemtől 20 éve váltam el, egyedül neveltem a gyerekeimet, nem volt könnyű – mondta [namelink name="Ludman Antalné Emma"]. – Most pedig egyedül lakom a másfél szobás lakásomban, amit hat éve a nyugdíjamból tartok fenn. Könnyebben élnék, ha nem lenne még mindig hiteltartozásom: havi 32 ezer forintot törlesztek, jövőre végre lejár.

 

A vízért neki is fizetnie kell, de egyedül nehezebb. Fotó: Karnok Csaba

Emma spórolós háztartást vezet: a vízzel például úgy takarékoskodik, hogy a mosógépből a már csaknem tiszta öblítővizet a kádba engedi és felmosásra használja fel. Havi 2500-3000 forint a vízdíja.


Félmillió lakás üres


A 2011-es népszámlálás szerint 3,9 millió lakott magyarországi lakás közel egyharmadában csak egy személy lakik, 100 szobára 82 fő jut, mintegy félmillió lakás pedig üres.


A szegedi panellakás fűtése 10-12 ezerbe kerül, a kábeltévé- és az internet-előfizetése 5000 forint. A lakásbiztosítás havi díja 4000, a közös költség 6500 forint az úgynevezett félszemétdíjjal. A mobiltelefonjába 3000 forintos feltöltő kártyát vásárol, az tart, ameddig tart. Közlekedésre nem kell költenie, mivel ingyen utazik.


– A nyugdíjamból a törlesztőrészlet és a rezsi kifizetése után annyi marad, hogy kifutja a konyhapénzre és a kozmetikumokra, tisztítószerekre – folytatta az asszony. – Az élelem kerül egyébként a legtöbbe, nagyon meg kell néznem, mit vásárolok. Figyelem az akciókat, piacra járok. Vannak kis trükkjeim: ha darált húst veszek, lecsípek belőle egy keveset, ami jó lesz a húsgombóclevesbe.

 


Táblázatunkban egy 52 négyzetméteres lakás nagyon átlagos rezsiköltségét próbáltuk kiszámolni. Nem tettünk különbséget tégla- és panellakás között, hiszen a kicsit is korszerűtlenebb régebbi építésű otthonok fűtése körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a felújított paneleké. A villany- és vízdíjnál se a spórolós lakók fogyasztását vettük alapul, hanem azokét, akiknél például használatban van az összes háztartási gép, számítógép, és gyakran mosnak. Kiderült: ugyanannak a lakásnak a kiadásai egy személynél havi 92 ezer forintot tesznek ki, az arányosan többet fogyasztó két személynek fejenként csak 61 ezer 500 forintot. Nem számoltuk a ruházkodást, a mozijegyet. Nem kalkuláltunk autó fenntartásával sem, hiszen annak a rezsijét egy ember átlagos havi járandóságból ki se tudná gazdálkodni.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!