Szeged és környéke

2016.05.13. 10:41

Elfogultság miatt támadják Mózes Ervin főjegyzőt

Elfogultság miatt kizárta a Csongrád Megyei Kormányhivatal Mózes Ervin szegedi főjegyzőt a Cserepes sori kereskedők birtokvédelmi ügyének lefolytatásából. Az árusok szerint a jegyző nem jelentette időben a kormányhivatalnál elfogultságát. A főjegyző nem tartja magát elfogultnak.

Munkatársunktól

Birtokvédelmet kért a szegedi Cserepes sori piac 38 kereskedője május elején Mózes Ervintől azzal a megjegyzéssel, hogy szerintük a szegedi főjegyző elfogult lesz a 92 százalékos városi tulajdonban levő piac ügyében. Ezért arra kérték, hogy ezt a kormányrendeletnek megfelelően azonnal jelezze a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál.


A kereskedők első csoportját az ügyben május 11-ére rendelte be hivatalába Mózes Ervin. Itt tudták meg – mondták el tegnapi sajtótájékoztatójukon az árusok –, hogy a kormányhivatal kizárta az ügyből a szegedi jegyzőt, és a birtokvédelem lefolytatására a makói jegyzőt jelölte ki.


Az árusok azért akartak birtokvédelmet kérni, mert a piacvezetés – ahogy írtuk – a pavilonosok zömének május 31-ével egyoldalúan felmondta bérletét. Ezt a döntést a bíróságon támadják meg, de a hónap végére szükségük lett volna egy birtokvédelmet igazoló iratra, hogy a piacvezetés a felmondási időpont után se tudja kirakni őket. Szerintük Mózes Ervin szándékosan tartotta magánál beadványaikat, és jelentési kötelezettségének se tett eleget a kormányhivatalnál. – Vélelmezhetően hivatali visszaélés történt az ügyben, aminek kivizsgálását kérem a hatóságoktól – mondta a pavilonosok egy részének érdekképviseletét ellátó [namelink name="Szabó Bálint"].


– A kereskedők birtokvédelemről szóló iratai május 4-én érkeztek meg a polgármesteri hivatalhoz. Még aznap jeleztem a kormányhivatalnak, hogy a beadványok tartalmaznak olyan részeket, amelyekben esetlegesen felmerülhet az elfogultság. Ugyanekkor közöltem, hogy az ügyben sem én, sem a munkatársaim nem elfogultak, és a kormányrendelet által meghatározott abszolút kizárási okok sem állnak fenn – tudatta lapunkkal Mózes Ervin.


A címzetes főjegyző elmondta, hogy május 5-én értesítette a 38 kereskedőt, hogy az ügyben május 11-én és 12-én akarnak tárgyalni velük. A két időpont közötti időszak a tárgyalásra való felkészülési idő volt.


– Éppen május 11-én reggel érkezett meg a kormányhivatal határozata, miszerint az ügyből esetleges elfogultság miatt mégis kizártak. Szakmai indokkal nem magyarázták a döntést, de tudomásul vettem. Ezért már csak az első tárgyalási napon tudtuk közölni a kereskedőkkel, hogy az eljárást a makói jegyző folytatja le. Szó sem volt tehát arról, hogy szándékosan tartottam vissza beadványaikat, vagy ne jeleztem volna észrevételeimet a kormányhivatalnál – mondta Mózes Ervin főjegyző, aki szerint ez az az ügy, amelyben mindenki köszönhet valakinek valamit. – A kereskedők Szabó Bálintnak, hogy ügyükben Makóra mászkálhatnak Szeged helyett. Én meg a kormányhivatalnak, hogy a következő napokban kevesebb lesz a munkánk.


A Csongrád Megyei Kormányhivatal közleménye a Cserepes sori piac

kereskedői által kezdeményezett birtokvédelmi eljárás kapcsán


A Csongrád Megyei Kormányhivatal 2016. május 11-én, a szegedi Cserepes sori piac kereskedői által kezdeményezett 37 db birtokvédelmi eljárás lefolytatására Makó Város Jegyzőjét jelölte ki.


A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdése kimondja, hogy a birtokvédelmi eljárásban nem vehet részt az a jegyző, akitől nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése. A Korm. rendelet mérlegelési lehetőséget biztosít a jegyző részére abban, hogy az ügy tárgyilagos megítélését biztosítottnak látja-e, így kéri-e az illetékes kormányhivataltól másik jegyző kijelölését. Szeged Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzője úgy nyilatkozott, hogy biztosítottnak látja a tárgyilagos elbírálását, így nem kér kijelölést.


Miután azonban az eljárásban érintett Cserepes sori Piac Kft. többségi tulajdonosa Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (ami bár szervezeti kapcsolatot természetesen nem keletkeztet a jegyzővel, a pártatlanságot azonban bizonytalanná teszi), a birtokvédelmet kérő ügyfelek kezdeményezték a Kormányhivatalnál másik jegyző kijelölését az eljárásra.


A Kormányhivatal - anélkül, hogy tényleges elfogultságot feltételezne akár Címzetes Főjegyző Úrról, akár munkatársairól - úgy ítélte meg, hogy miután


.         az említett, tárgyilagos megítélést biztosító rendelkezés

érvényesülésének nem állnak fenn az objektív feltételei,


.         az ügyfelek által benyújtott kijelölési kérelmek elutasítása és

a kijelölés elmulasztása súlyosan sértené ezen előírást,


.         valamint figyelemmel a Korm. rendelet alapelvei között

megfogalmazott pártatlanság követelményére,


a Korm. rendeletben nem szabályozott esetre (a kizárás ügyfél általi kérése) alkalmazva az ahhoz legközelebb álló, szabályozott helyzet (a kizárás jegyző általi kérése) előírásait, Szeged Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzőjének az eljárásból történő kizárásáról döntött.  A döntéssel szemben nincs helye fellebbezésnek, így végrehajtásának nincs akadálya.


A kizárást és a kijelölést követően az eljárásra, abban eljárási cselekmény végzésére, valamint a korábban esetleg elvégzett eljárási cselekmények figyelembevételéről való döntésre Makó Város Jegyzője jogosult.


Szeged, 2016. május 13.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!