Ország-világ

2016.05.12. 18:38

Rovarok támadták meg a Tádzs Mahalt

India legismertebb épületének nyugati oldalán a fényes fehér márványt néhány hete zöld foltok tarkítják.

Az indiai régészeti intézet (ASI) szóvivője, Bhuvan Vikram közlése szerint a foltok rovarok váladékából és lárváiból állnak. A Goeldichironomus néven azonosított faj jelenleg nagyon elszaporodott a közeli Jamuna folyóban. A szinte teljesen kiszáradt folyómeder ugyanis remek körülményeket teremt a rovarok számára.

"Rendszeresen lemossuk a foltokat a falról, de a rovarok mindig visszajönnek" - mondta Vikram. A hatóság szerint a rovarvész az egy hónap múlva kezdődő monszunnal véget ér, és nem valószínű, hogy ezek a foltok hosszú távon károsítanák az építményt.

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Tádzs Mahal messze a legismertebb indiai építmény. Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahalt számára. Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben meghalt, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ. Az épületegyüttes felépítése 22 évet és a kincstár nagy részét vette igénybe.

Az épülethez évente több mint hatmillió turista látogat el.

Címkék#India

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában