Ország-világ

2016.05.12. 13:58

Visszatért a Földre a SpaceX teherszállító űrhajója

A Dragon egy hónapig volt az űrállomáson, ahová több mint 3 tonna rakományt juttatott fel. Most értékes tudományos mintákkal tért vissza.

Egy hónapos útja végén visszatért a Földre a SpaceX magáncég Dragon utas nélküli teherszállító űrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) szerdán, fedélzetén értékes tudományos mintákkal - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A Dragon magyar idő szerint 14 óra 19 perckor indult az ISS-ről, majd 19 óra 55 perckor csobbant a Csendes-óceánba a kaliforniai Long Beachtől néhány száz kilométerre délkeletre, ahol mentőcsapat indult a keresésére.

A landolás sima volt, a zuhanás végén három piros-fehér csíkos ejtőernyő lassította az űrhajót.

A Dragon egy hónapig volt az űrállomáson, ahová több mint 3 tonna rakományt juttatott fel, köztük egy felfújható szobát, amely két hét alatt "nyílik ki".

A visszaúton több mint 1700 kilogramm kutatási anyagot szállított az űrkapszula, köztük vér- és vizeletmintákat és egy átvizsgálásra váró, lyukas, szivárgó űrruhát is.

Idén ez volt a SpaceX első oda-vissza útja, melyet a NASA megbízásából hajtott végre. Egy tavaly nyári rakétakilövési baleset hónapokon át hátráltatta a kaliforniai céget.

A SpaceX Dragonja az első teherűrhajó, amely visszatér a Földre, a többi, az Orbital ATK Cygnusa és az orosz Progressz szeméttel telve elégett a visszaúton. Ez volt a SpaceX nyolcadik oda-vissza útja 2012 óta.

A Dragont április 8-án lőtték fel a Falcon hordozórakéta segítségével, az ISS-t április 10-én érte el. A Falcon újrahasznosítható rakéta, mely ahelyett, hogy szemétként az óceánba hullott volna használat után, a világon elsőként függőlegesen landolt. Most Cape Canaveralban, egy hangárban várja következő feladatát.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója azt tervezi, hogy a jövő év végétől űrhajósokat is szállít a Nemzetközi Űrállomásra Dragon űrkapszuláival, de a marsi űrexpedíciót tekinti végső céljának.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában