Érettségi

2016.05.11. 14:00

Kanyarójárvány, igazgyöngyök és fotoszintézis volt a biológia érettségiben

Itt vannak a középszintű biológia érettségi nem hivatalos megoldásai.

Munkatársainktól

Nem volt nehéz az idei középszintű érettségi. Igazgyöngyökkel kellett fehérjéket, DNS-molekulát modellezni. A fotoszintézises feladat volt az egyik leghosszabb.

Íme a középszintű biológia érettségi megoldása - GALÉRIA



Véradásról, az emberi szervezet mirigyeiről, DNS-ről és a fehérjéről is kérdezték a 2015-ös középszintű biológia érettségin a diákokat. Volt az emberi csontvázrendszerrel kapcsolatos feladat is, sőt, egy magashegyi rovaremésztő növényfajról, a havasi hízókáról is akadt kérdés. Szerkesztőségi érettségizőink tavaly úgy látták, nem tűnt bonyolultnak a feladatsor, nem kaptak kirívóan nehéz feladatokat az érettségizők.

A középszintű vizsga 120 percig tart, és 8-10 feladatból áll. A feladatsorban biológiai ismeretek tényeinek és elméletének felidézése, jelenségek közötti kapcsolatok felismerése, a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezése szerepel. 


Az emelt szintű érettségi 240 perces. Az érettségizők egy feladatsort (80 pont), és egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont). A lehetséges témakörök: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!