Érettségi

2016.05.06. 15:00

Donald kacsa, szafari, bálnák és a Haribo: A 2016-os német középszintű érettségi megoldásai

Ahogy eddig minden évben, úgy idén is megmutatjuk a 2016-os német érettségi feladatait, majd a megoldásokat is közöljük!

Munkatársainktól

Ausztriában élő, folyékonyan beszélő segítőnk szerint a nyelvi érettségikkel a legnagyobb gond, hogy így a való életben nem beszélnek azok, akiknek a német anyanyelve. Felkészülésnél tényleg a tananyagot, a követelményt kell tudni, mert az életben nem ilyen formában használják a nyelvet.

Itt vannak a középszintű német írásbeli érettségi megoldásai - GALÉRIA



11:00 - A nyelvhelyességi feladatsorban a névelőhasználat, a többesszám és az igeidő van a középpontban.


8:30 - Az első információk szerint vegyes és érdekes a német írásbeli szövegértési feladatsora: fehér oroszlánokról, a Feröer-szigetek téli és nyári időjárásáról kaptak szöveget a vizsgázók, de előkerül a 80 éves Donald Kacsa és egy kastélybeli nemesi családi élete is.


Korábban


A 2015-ös német középszintű érettségi feladatokban az Ausztriában élő és dolgozó Adrián segített. - Nem voltak nehéz feladatok az első részben, viszont akadt egy-két pontatlan. A kérdésekre a konkrét válasz nem volt a szövegben, hanem úgy kellett kilogikázni. Ez sokakat összezavarhatott. A feladatsorral kapcsolatban megjegyezte, ahogy több mondat szerepel a dolgozatban, úgy egy német vagy osztrák soha nem beszélne.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mind emelt, mind középszinten négy részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, a szóbeli vizsgáé 15 perc Az "olvasott szöveg értése" részre 60 perce, a "nyelvhelyesség" feladat megoldására 30 perce van a vizsgázónak. A szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése", majd az "íráskészség" feladatsor következik, ez utóbbira 60 perc jár. Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc.


Az íráskészséget mérő vizsgán a feladatok megoldásához mindkét szinten lehet nyomtatott szótárt használni (a többi vizsgarésznél viszont nem használható segédeszköz).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!