Érettségi

2016.05.04. 15:00

Iszlám, Rákóczi, Kádár, I-II. világháború: Íme a 2016-os történelem érettségi megoldásai

Nem volt egyszerű a történelem érettségi, több mesterszakos egyetemistán is kifogtak a kérdések: nem egyértelműek a kérdések, ráadásul sok korszakot átölelnek a feladatok.

Munkatársainktól

Mesterszakos egyetemisták is ránéztek a feladatsorra, a véleményük egyöntetű: nem egyszerű, nem általános tudást igényelnek a feladatok. Az egyetemistákat is megdolgoztatják a feladatok.

Íme a 2016-os középszintű történelem érettségi megoldásai. Fotó: DM - GALÉRIA



8:20 - Igen sok korszakot átölel a rövid választ igénylő feladatsor: kezdődik athéni demokráciával és az iszlám vallással. A magyar történelemből előkerül az államalapítás, a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete. Egyetemes történelemből a nagy földrajzi felfedezések időszaka, az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszere valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is szerepelnek.


A választható, kifejtős feladatoknál szerepel az egyetemes történelemben a felvilágosodás illetve a Sztálin-éra. A magyar történelemnél az Erdélyi Fejedelemség, Károly Róbert, az 1848-49-es szabadságharc, Mária Terézia kora, a Rákosi-korszak és Bethlen István miniszterelnöksége választható.


Korábban


A 2015-ös középszintű történelem érettségi egyáltalán nem volt nehéz. A feladatok között volt IV. Béla uralkodásával, a kiegyezéssel és az ENSZ működésével kapcsolatos kérdések is, de Rákosiról és Szent Istvánról, az első világháborúról, a jobbágyságról és az Egyesült Államok alkotmányáról is a kérdezték az érettségizőket. A forráselemzések sem tartoztak a legnehezebb közé, többet ki lehetett logikázni.


Az általunk kérdezett történelemtanárok szerint sem nehéz a feladatsor, az esszékérdéseket mi sem találtuk nehéznek, bár a világháborúra és az azt követő időszakra vonatkozó kérdések - különösen Rákosi ipar-fejlesztési jellegzetességei - okozhattak gondot.

A középszintű történelem érettségin először 12, rövid teszt jellegű, majd egy egyetemes és két, a magyar történelemre vonatkozó esszékérdésre kell válaszolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!