Érettségi

2016.05.03. 15:04

Itt vannak a 2016-os középszintű matek érettségi feladatai és megoldásai

A matek írásbelikkel folytatódott május 3-án a 2016-os érettségi. Ahogy eddig is, itt közöljük a feladatokat és a megoldásokat is. A diákok mindenből kaptak egy kicsit: vannak logikai feladatok, igaz-hamis állítások, valószínűségszámítás, függvények és trigonometria is.

Munkatársainktól

13:02 - Kitöltőnk, Évi azt mondta, nagyon egyszerű az első feladatsor. Szerinte az összeállítók célja leginkább az lehetett, hogy minden feladattípusra legyen példa. Viccesen megjegyezte, az érettségizők inkább azért veszíthetnek majd pontokat, mert nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jut a legegyszerűbb megoldásokat keresni.


 

A 2016-os matek középszintű érettségi megoldásai




9:30 - A második részről is kiderült már pár dolog: van egyenlet, egyenlőtlenség, egy síkidom belső szögeinek kiszámolása, emelkedő számsorok összehasonlítása. A B rész választható feladatai között lehet elemezni egy diagramot, de újra van valószínűségszámítás, ahogy függvényes feladat is.


A második feladatlapra 135 percük lesz a diákoknak. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot foglal magában, ezek egy vagy több kérdésből állnak. A II/B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.


8:30 - Halmazelmélet, mértékegység átváltás, gráfok is szerepelnek a matek érettségi első, 45 perces feladatlapjában. Vannak még egyszerű egyenletek, logikai feladatokon alapuló igaz-hamis állítások, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is.


A 12 feladatlapból álló feladatsor rövid választ, fogalmakat, egyszerű számítási feladatokat tartalmaznak, 2-2 pontért. A 45 perces első részben függvénytábla is használható.

Tavaly a matek érettségihez kapcsolódott szerkesztőségünk egyik legérdekesebb története is. Facebook oldalunkon már hétfő este, pár órával a matek érettségi előtt szerették volna tőlünk megszerezni a megoldásokat. Vagy csak néhányat. Akár pénzért is. Hatalmas megdöbbenésünkről cikk is született. Ezt itt találja>>



Szokatlan paraméteres egyenlet is szerepelt a 2015-ös középszintű matematikai érettségi feladatok között. A vélemények megoszlottak: volt, aki szerint az utóbbi évek legnehezebb feladatsoráról van szó, mások szerint egy kis odafigyeléssel nem okozhatott nagy problémát. Az általunk megkérdezett diákok többsége viszont azt mondta: nagyon nehéz volt a középszintű érettségi, több feladat is meglepte őket. Leginkább a paraméteres egyenlet és a statisztikai feladatok keserítették el a diákokat.

 

Tavalyi megoldónk szerint a feladatsor első része valamivel nehezebbnek mondható, a második résznél. Az első feladatsorban található például statisztikai feladat, ahol mediánt is számolni kell, de valószínűség-számítás is van.

Az érettségizők a 180 percig tartó középszintű matematika érettségi vizsgán is két feladatlapot kapnak. Az elsőn rövid feladatokat kell megoldani, míg a második feladatlapon két részre osztva hosszabb feladatokkal kell megküzdeni. A második részben három, egyenként 17 pontos feladat van, amelyből kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.


Az emelt szintű érettségi esetén nincs időbeli bontás, 240 perc alatt a két feladatlap példáit kell tetszés szerinti sorrendben letudni. Az első részfeladatsor négy, a második részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell megoldania, és csak ez a négy lesz értékelve.


A diákok közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, ezekről maguk gondoskodnak, és egymás között nem cserélhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!