Kék hírek

2016.04.27. 14:03

Másfél tonna katot foglaltak le Ferihegyen

Közel egy tonna kat nevű kábítószert foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az elmúlt egy hét alatt a Liszt Ferenc repülőtéren - írta meg a Zsaru Magyazin.

A Police.hu szerdán később arról számolt be, hogy ezen kívül még fél tonna, zsályának álcázott katot foglaltak le, amit Tanzániából küldtek egy XIII. kerületi címre, egy érdi férfit vettek őrizetbe.


A nyomozók az egyik szállítmány átvételekor tetten értek két gyanúsítottat a reptéren. A nemzetközi drogkereskedő banda Budapesten keresztül csempészte a katot Nyugat-Európába. A szállítólevélen zöld tea megnevezéssel érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre egy 18 dobozból álló küldemény. A nejloncsomagok zöld növényi törmeléket tartalmaztak, a droggyorsteszt szerint kábítószert.

Fotó: Sebestyén Jenő, NNI

"Zöld tea"


Az NNI április 18-án indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatóságának jelzése alapján. A152 kilogrammos szállítmányt egy kenyai vállalkozás adta fel, címzettje egy Magyarországon bejegyzett kft..


A magyarországi címzettnek a kenyai cégtől március 11-én 344 kilogrammos légi szállítmány érkezett Budapestre, zöld tea árumegnevezéssel. A cég képviselője vette át a vámraktárban.

Az ügy szálai Nyugat-Európába vezetnek. Ausztriában korábban három szomáliai állampolgárságú férfit fogtak el, akik a bécsi rendőrség szerint kattal kereskedtek Bécsben. Nagy tételben csomagolták és porciózták a kábítószert, feltehetően Svédországba és Dániába küldték volna tovább. A csomagolóhelyükön, egy bérelt raktárban lefoglalt közel 400 kilogramm kat Magyarországról került Bécsbe. Az osztrák nyomozók szerint a szervezett bűnbanda által értékesített kat – teának álcázva – Etiópiából és Kenyából érkezett légi úton Magyarországra – az áprilisi szállítmányéval megegyező kft.-nek címezve –, majd magyar rendszámú furgonokkal szállították Bécsbe.


A magyarországi cég ügyvezetőjét, Atekha J. S. (39) nigériai állampolgárt április 19-én délben a vámraktárnál fogták el az NNI nyomozói, miután a vámot kifizetve el akarta szállíttatni a katot. Kora délután elfogták Siyaad L. M. (40) brit állampolgárt is, a szomáliai származású, Londonban élő nő adta a pénzt a vám kifizetésére, a kábítószerrel ő rendelkezett volna.


Siyaad L. M. korábban vett már át zöld teának álcázott katszállítmányt Londonban, feltehetően a Liszt Ferenc repülőtéren lefoglalt kábítószert is a brit fővárosba szállíttatta volna. Atekha J. S. elfogása után is érkeztek ilyen küldemények a Liszt Ferenc repülőtérre, az elmúlt egy hétben lefoglalt kat súlya megközelíti az egy tonnát. Az NNI másik két nyomozást is indított drogkereskedők felderítésére.


Még fél tonna "zsálya"


Az NNI szerdán őrizetbe vette a 33 éves, érdi F. Jánost. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatóság értesítette a Nemzeti Nyomozó Irodát, hogy április 20-25. között két alkalommal összesen több mint fél tonna kat érkezett Tanzániából egy XIII. kerületi cég címére.


A nyomozók 2016. április 25-én a nemzetközi repülőtér vámhivatalában akkor érték tetten a 33 éves gyanúsítottat, amikor az egyik csomag vám és áfa tartalmát akarta kifizetni.

A gyanú szerint a férfi az átvett növényi törmelékeket „zsályaként" küldte volna tovább Frankfurton keresztül Angliába. A rendőrök a XIII. kerületi cég telephelyén körülbelül 2 kiló kat kábítószert, a gyanúsított lakásában nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!