Ország-világ

2016.04.27. 11:29

Több halottja van az afgán kormányerők és a tálibok között összecsapásoknak

Az afgán különleges erők tíz tálib felkelővel végeztek, tízet pedig foglyul ejtettek az északi Kunduz tartomány Csardara körzetében - közölte Gulam Hazrat Karimi, a hadsereg tartományi szóvivője szerdán.

A Hazaratában és Gondiban kedd éjjel végrehajtott rajtaütésekben a biztonsági erők fegyvereket és lőszereket foglaltak le. A különleges erők tagjai közül senki sem sérült meg az akcióban.


Baglán tartomány Dand-e-Sahabudin körzetében is összecsapások voltak a szélsőségesek és a biztonsági erők között, amelyekben négy tálib meghalt, tizenkettő pedig megsebesült.


Zabihullah Sedzsa tartományi rendőrségi szóvivő arról nem beszélt, hogy a biztonsági erők szenvedtek-e veszteséget a szerda reggeli harcokban.


A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid megerősítette az összecsapások hírét, és hozzátette, hogy a szélsőségesek elfoglaltak egy piacot, valamint megsebesítették a biztonsági erők több tagját a szomszédos Dahna-e-Gori körzetben.


Dand-e-Sahabudin február óta többször cserélt gazdát.


Eközben az afganisztáni tálibok háromtagú vezetői küldöttsége Pakisztánba érkezett, hogy tárgyaljon az iszlámábádi kormánnyal egy magas rangú tálib tisztségviselő és több fogoly szabadon engedéséről - erősítették meg a szélsőségesek szerdán.


Egyelőre nem tudni, hogy a tálibok katari irodájából érkezett delegáció tárgyal-e a félbeszakadt békefolyamat újraindításáról. Afgán diplomáciai körök jelezték: tudnak a felkelők látogatásáról, de nem terveznek találkozót velük, míg más források szerint a kabuli kormány szerdán tárgyal a tálibokkal.


Tavaly júliusban Pakisztán volt a házigazdája az afgán kormány és a felkelők közötti első személyes találkozónak. A "békefolyamat" gyors véget ért, miután a tálibok megerősítették korábbi vezetőjük, Omar molla halálát, amelynek következtében belviszály tört ki a felkelők között.


Asraf Gáni afgán elnök hétfőn azt mondta: Pakisztánnak tárgyalás helyett inkább harcolnia kellene a tálibokkal. A kabuli kormány azzal vádolja Iszlámábádot, hogy menedéket nyújt a felkelőknek, és nem lép fel elég határozottan velük szemben. A tálibok legjelentősebb vezetői is minden valószínűség szerint Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi területein bujkálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában