Ország-világ

2016.04.26. 12:48

Paksi bővítés - A tervezett reaktorokba extra biztonságos technológia kerül

A paksi atomerőmű új reaktoraiba a biztonságfilozófia alapján továbbfejlesztett három plusz generációs technológia kerül, amely extrém helyzetekben is megakadályozza, hogy radioaktivitás jusson a környezetbe - mondta Aszódi Attila, paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az M1 aktuális csatornán, a csernobili atomerőmű katasztrófa 30. évfordulóján.

A kormánybiztos kiemelte: a tervezés alatt álló és épülő atomerőműveknél harmadik vagy harmadik plusz generációs technológiát választják, a fejlett biztonsági megoldások tervezésekor már a fukusimai atomerőmű baleset tapasztalatait is figyelembe vették.


A kormánybiztos szólt arról, hogy az Európai Unió 28 tagállamából 14 ország alkalmaz atomenergiát, az európai villamos energia fogyasztás 30 százalékát adja a 140 atomerőműi blokk.


Az Európai Unióban hasonló energiapolitikára készülnek, mint amilyet Magyarország is megvalósít - jelentette ki Aszódi Attila, hozzátéve: az Európai Bizottság azzal számol, hogy 10 országban építenek atomerőművet, a nukleáris kapacitás szinten marad az új blokkok következtében.


A kormánybiztos szerint harminc év után a Csernobil üzenete, hogy az emberi tényezőnek nagy szerepe van a tervezés, üzemeltetés, karbantartás során. A képzési programoknak pedig az erőműi életciklus minden szakaszára ki kell terjedniük, továbbá fontos, hogy jó hatósági rendszerek legyenek az atomenergiát alkalmazó országokban.

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában