Ország-világ

2016.04.26. 08:08

Taxisok tüntetnek az Uber ellen Budapesten - fotók

Több száz taxis vonult végig a városon, hogy az Uber és más hasonló vállalkozások ellen demonstráljanak.

Tarlós arra kéri a taxisokat, ne legyenek rendszeresek az útlezárások

Budapest főpolgármestere arra kéri a fővárosi taxisokat, hogy az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni demonstrációik miatt ne legyenek rendszeresek az útlezárások.

Tarlós István kedd este az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, "azt tudom kérni a jóérzésű taxisoktól is, hogy ilyen városi közlekedési galibákat ne állítsunk elő rendszeresen, mert ezen az úton a probléma nem orvosolható".

A főváros nem tudja az Ubert betiltani, a probléma a taxisrendelttel nem orvosolható - mutatott rá, hozzátéve: amiért a taxisok tiltakoznak, az nem a fővárosi önkormányzat kompetenciája.

Tarlós István hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi állapot nem igazságos, nem méltányos. A taxisok ugyanis vállalták a taxirendeletben foglaltak teljesítését, és így sokkal kulturáltabb, biztonságosabb és átláthatóbb lett a sárga taxik működése - mondta.

Szavai szerint az Uber működése a főváros taxirendeletének nem felel meg, ezen az alapon nem működhetnének.

A fővárosi kerékpáros közlekedésről szólva Tarlós István hisztériakeltésnek nevezte, hogy egy internetes újság "kicsit uszító stílusban" arról írt: a Gój Motoros Egyesülettel tárgyalják a kérdést.

A Gój Motoros Egyesülettel valóban tárgyalt a helyettese, de a kerékpározással foglalkozó munkacsoportot még nem állították össze - közölte, és egyben felvetette: mennyivel van kevesebb közük a motorosoknak a fővárosi közlekedéshez, mint például a kerékpárosoknak.

A futóversenyekről szólva azt mondta: nem akadályozzák, hogy a fővárosban legyenek ilyen versenyek, de valamilyen korlátot kívánnak állítani. Nem biztos, hogy ésszerű és méltányos, hogy a korábbi gyakorisággal, ad hoc jelleggel ilyen versenyek miatt lezárják a hidakat és a főútvonalak - fűzte hozzá.

NFM-államtitkár: új eszközöket keres a kormány az Uber korlátok közé szorítására

A kormány új eszközöket, új technikákat keres az Uber előidézte probléma megoldására, ugyanis tudomásul kell venni, hogy a 21. század technikája pusztán közlekedésrendészeti vagy adóbírságokkal nem szorítható korlátok közé - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Fónagy János hozzátette, hogy a lehetséges megoldási javaslatokat a szerdai kormányülésen vitatják meg.

Megoldásként felmerült az online pénztárgépek rendszerének kiterjesztése a taxisokra is, így ugyanis a pénzforgalom megfoghatóvá válik - jelezte az államtitkár.

Elmondta: az Uber mint személyszállító szolgáltatást végző vállalat nem létezik Magyarországon, mert az Uber Hungary elnevezésű cég csupán a marketing feladatokat intézi, a pénzforgalom és az utasszervezés Hollandián keresztül zajlik.

Fónagy János az Uberrel szembeni eddigi intézkedések között felsorolta, hogy már több mint 200 Uber-sofőrt büntettek meg, volt olyan autós is, akinek levették a rendszámát, a Fővárosi Kormányhivatal pedig az Uber Amszterdamban található diszpécser központját 300 ezer forintra bírságolta.

Hangsúlyozta: az Uber által használt modern utas szervezési technikát a magyar taxisoknak is át kell venniük. Elmondta, hogy már van 2-3 olyan taxis cég, amelyek elkezdték ezt a fajta applikációt alkalmazni a saját rendszerükben.

A kormány mindig az adófizető, legálisan működő magyar taxisok pártján állt - szögezte le az NFM parlamenti államtitkára.



NFM: a kormányülésen újabb szigorítások lesznek napirenden a feketetaxizás visszaszorítására

A szerdai kormányülésen újabb, az illegális taxiszolgáltatás elleni szankciókat szigorító, az ellenőrzés hatékonyságát fokozó intézkedések lesznek napirenden, és vizsgálják a kötelező online pénztárgéphasználat bevezetésének szükségességét is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklődésére kedden.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste a tárcát, hogy az Uber személyszállító szolgáltatás ellen taxis szervezetek demonstráltak Budapesten.

Az NFM leszögezte: a kormány kezdettől a szabályosan működő magyar taxisok mellett áll, mert legálisan végzik a tevékenységüket, betartják a személyi és műszaki feltételeket, és fizetnek adót. A fejlesztési tárca is arra törekszik, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa személyszállítási tevékenységét. Az előírásokat szándékosan figyelmen kívül hagyó és ezzel jogosulatlan versenyelőnyhöz jutó vállalkozásoknak nincs helyük a taxis szolgáltatások piacán - hangsúlyozta a minisztérium.

Emlékeztettek: az elmúlt hónapokban korábban nem létező szigorú szankciók léptek életbe a feketepiaci taxizás visszaszorítása érdekében. A jogszabályi feltételek adottak a diszpécserszolgálati tevékenység engedély nélküli végzésének bírságolásához, a rendszám helyszíni elvételéhez is.

A taxis tevékenységet szabályosan végző vállalkozásoknak az utasok kiszolgálását kényelmesebbé és gyorsabbá tevő infokommunikációs megoldások alkalmazásában van tennivalójuk - hívta fel a figyelmet az NFM.

Korábban írtuk:
 
Drónfelvétel a taxisdemonstrációról
A Drone Media Studio felvétele:


Elindult a taxistüntetés a Hősök teréről

A résztvevők reggel 8 és 9 óra között a Hősök terén gyülekeznek, ahonnan a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Erzsébet körút-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-József Attila utca-Széchényi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Batthyány tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd útvonalon jutnak el a Széchényi István térig. 

A BKK közlése szerint amennyiben a résztvevők létszáma indokolja, a demonstráció útvonalát lezárják. Tájékoztatást a kozut.bkkinfo.hu oldalon, illetve a társaság Facebook-oldalán adnak. Nagyobb lezárások esetén a 16-os busz ideiglenesen az Erzsébet hídon, míg a 105-ös busz a Margit hídon át, módosított útvonalon közlekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában