Szeged és környéke

2016.04.26. 16:16

Ne hozd ide, mert figyel a kamera!

Szeged - Nem létező térfigyelő kamerával próbálja elijeszteni a szemetelőket egy szegedi férfi a Sándorfalvi út mellett, de a többség nem fél. Az illegálisan lerakott kupacok eltakarítása évente 60 millióba kerül Szeged környékén.

Bakos András

– Egy bácsit sikerült visszafordítani, ő a bicikli csomagtartóján hozta a zsákot. Szóltam neki, nehogy lerakja, mert figyeli a kamera. Elhitte – mondja a Sándorfalvi út melletti föld szélén az ötvenes férfi. Fóliasátrak épülnek itt, zöldséget fognak termeszteni benne. Ő itt dolgozik, és nagyon irritálja, hogy tőle néhány méterre, a földúton körülbelül tíz méterenként sorakoznak a szemétkupacok, és időnként megjelenik egy-egy utánfutós személyautó az utánpótlással. Rájuk szokott szólni, de a szavának nincs sok foganatja. Névvel nem akart szerepelni az újságban, de azt megmondta, miért érzi kötelességének, hogy szóljon.


– Régen én is a környezetgazdálkodásnál dolgoztam, traktoros voltam, az ilyen illegális lerakók eltakarításán is dolgoztam. Nagyon sok szemetet elhordtam, és erre a helyre is rendszeresen jártunk takarítani. Itt most legalább 50-70 köbméternyi szemét van – becsülte meg.

 

50-70 köbméternyi szemét, néhány méterre a termőföldtől. Ha elviszi a környezetgazdálkodás, újratermelődik. Fotó: Bakos András

50-70 köbméternyi szemét, néhány méterre a termőföldtől. Ha elviszi a környezetgazdálkodás, újratermelődik. Fotó: Bakos András

Találtunk hűtőládát, tévét, ágyakat, cseréptörmeléket, fanyesedéket, de zsákokba kötött kommunális hulladékot is. Mindez azért érdekes, mert légvonalban nincs innen egy kilométerre a Sándorfalvi úti hulladéklerakó, ahová a szemét nagy részét – naponta egy köbmétert – ingyen be lehet vinni. Ez elvileg nem vonatkozik a kommunális hulladékra, de azért, mert azt a környezetgazdálkodási nkft. minden háztól elviszi, azért a szolgáltatásért fizet – majdnem mindenki.


– Tanyán élők vagy vállalkozók lehetnek, akiknél úgy keletkezik szemét, hogy nem tudunk róla. Ezt kideríteni nehéz, mert hulladékrendőrség nincs. Pedig lehetne – mondja Makrai László, a kft. ügyvezetője, aki tud erről az illegális lerakóról is. – Ezekhez több évtizede hordják a szemetet az emberek, az eltakarítás nekünk évente 60 millió forintba kerül. A szemetelés sajnos nem számít olyan súlyos bűnnek, hogy a büntetéstől félnének.


Megtörtént, hogy fényképpel dokumentálva megfogtuk a szemetelőt, bíróság elé is került, de csak figyelmeztették – és aztán a szemetét nekünk kellett eltakarítanunk. Ez letöri a kollégáim lelkesedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!