Szeged és környéke

2016.04.26. 21:00

Több lesz a poloska

Szeged - Enyhe volt a tél, a tavasz is szinte nyári meleggel indult, így idén még nagyobb lesz a poloskainvázió, mint tavaly. Azt viszont nehéz megmondani, mikor lesz belőlük a legtöbb.

Salánki Zsófia

Jól Bírják a vegyszereket


– Ezek a poloskák mezőgazdasági kártevők lévén már annyira ellenállókká váltak a vegyszerekkel szemben, hogy mi, szakemberek sem tudunk velük mit kezdeni. Esetleg hatásos lehet, ha az ablakkeretet kívül-belül befújjuk boltban kapható rovarirtó szerrel. Ha a poloskák tartósan érintkeznek vele, talán elpusztulnak – osztotta meg velünk [namelink name="Horváth István"].

– Az enyhe tél miatt nemcsak a poloskák, hanem a legyek és a darazsak is megjelentek már, ennek a márciusi 26-28 fokos meleg az oka – mondta Horváth István, a Fedora Kft. ügyvezető igazgatója. A rovarirtó cég vezetője hozzátette, nem lehet megszabadulni a poloskáktól, hiszen ezek mezőgazdasági kártevők. Nehéz megmondani azt is, hogy ilyen időjárási körülmények mellett mikor jön az igazi nagy invázió, de szinte már annyira elszaporodtak, mint a harlekinkatica.


Tavaly, amikor a poloskák ellepték a várost, megírtuk, (2015. október 5.: Hiába a szúnyogháló, poloskák szállják meg a lakást), hogy a három faj közül a zöld bogyómászó, amelyet zöld vándorpoloskaként is említenek, inváziós faj. Régebben trópusi és szubtrópusi vidékeken fordult elő,  az éghajlatváltozás és a gyümölcsszállítmányok révén terjedt el világszerte. Nincs természetes ellensége, viszont több mint harmincféle növényt károsít.

 

A zöld bogyómászó-poloska nem szívesen látott vendég a kertben.

A zöld bogyómászó-poloska nem szívesen látott vendég a kertben.

Horváth István azt tanácsolja, hogy a vándorpoloskát ne nyomjuk össze, ne üssük le, mert nagyon büdössé teszi a környezetét. Épp annyira, mint a termések, amelyeket megkezdenek. – Ezekkel a mezőgazdasági kártevőkkel sajnos meg kell barátkozni. Ha bemennek a lakásba, söpörjük össze, fogjuk meg papír zsebkendővel, és dobjuk ki, vagy húzzuk le a vécén. Barkácsáruházakban lehet kapni tépőzáras szúnyoghálót, ami nem túl esztétikus, de hasznos lehet – fogalmazott a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!