Szeged és környéke

2016.04.17. 18:33

30 tűzoltó még mindig dolgozik a Délép ipari parkjában - képgalériák, videók

3000 köbméter hulladék kapott lángra vasárnap délután, a hulladék a hab eloszlása után folyamatosan újragyullad. A kimerültség miatt néhány tűzoltó orvosi ellátására szorult.

Segesvári Csaba

Vasárnap írtuk:

Teljesen elállt a szél, emiatt Kiskundorozsmán és Béketelepen szétterjedt a füst, a Dorozsmai út a vasúti átjárótó Szeged felé füstködben úszik. A szúrós szagú gázt mindenfelé érezni - a helyszín még mindig füstöl.

 

Égett a gumi Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

 

Korábban írtuk:

Óriási fekete füstfelhő úszott Szeged fölé vasárnap délután. A katasztrófavédelem honlapja először azt közölte, összehordott gumiabroncsok lángoltak a Dorozsmai út mentén. Olvasóink pillanatok alatt közel száz levelet küldtek szerkesztőségünknek, legtöbben képet is csatoltak a rémisztő látványról – a sűrű fekete füstöt kilométerekről lehetett látni.

 


A szegedi Délép Ipari Parkban egy hulladékhasznosítással foglalkozó cég telephelyén keletkezett tűzhöz a megyeszékhely hivatásos tűzoltói mellett a hódmezővásárhelyi és a makói hivatásos tűzoltókat, valamint a ruzsai és a kisteleki katasztrófavédelmi őrsök hivatásos egységeit is riasztották. A tűzoltók két habosított vízsugárral megkezdték a lángok eloltását.

 

Beborította Szegedet a füst. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA


A Dorozsmai vasútállomás közvetlen közelében lévő telephez százak mentek ki, a katasztrófaturisták majdnem a lángokig merészkedtek. Igaz, nem tudhatták, hogy a sínek túloldalán, 4-6 méteres lángokkal égő tűz füstje mérgező. Szerencséjük is volt, a fekete felhő Rókus-Béketelep felé úszott, a viszonylagos szélcsend miatt a fekete füst nem a bámészkodók felé szállt.


Három fiatal fiú felmászott a félreállított vasúti kocsikra, majd miután jeleztük nekik, hogy a fejük fölött lévő 25 ezer voltos vezeték érintés nélkül is halálos, lemásztak. A vonatközlekedés nem állt le, bár a tűz körülbelül tíz méterre égett a Szeged–Budapest vasútvonaltól. A MÁV biztonsági őrei gyorsan megelégelték a szaporodó tömeget, mindenkit kitereltek a fákat is meggyújtó lángok mellől.


Hogy pontosan mi égett, azt nem láttuk. A silókba tömörített hulladék inkább hasonlított építési törmelékre, mintsem gumira, de sok olajos hordót is tároltak a lángoló anyag mellett. A tűzoltók légzésvédelmi maszkban közelítettek a siló felé, a vizet szállító autók folyamatosan szirénáztak városszerte.

 

Tűz a Délép ipari parkjában. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A tűzben keletkezett gáz mérgező volt, hiszen a gumiégetésnél a szerves szennyező anyagok mellett nehézfémek is megtalálhatók a füstgázban. A szakirodalom szerint gumi égésekor legnagyobb mennyiségben cink fordulhat elő, de a gumiabroncsok számos egyéb fém összetevőt is tartalmazhatnak. Megjelenhet a füstgázban az arzén, a kadmium, a nikkel, a higany, a króm és a vanádium is.


– A gáz azonnal olyan magasságba szállt, hogy az a lakosságra nem jelentett veszélyt, később pedig hígult. A levegő minőségét a mobil laborunk percről percre követte a helyszínen – mondta lapunknak Molnár Krisztina. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pontosította a korábbi információkat, és elmondta: ledarált lakossági hulladék, bútorok és gumi égett. Úgy számolták, mintegy 3 ezer köbméter anyag kapott lángra az 500 négyzetméternyi silókban. A lángok veszélyeztették a környező épületeket, és a tűz közelében volt egy több köbméteres gáztartály is, amelyet folyamatosan hűtöttek a tűzoltók – közölte a főhadnagy.

 

Korábban írtuk

- Ég ledarált kommunális hulladék, ami veszélyeztette a körülötte levő épületeket is. A tűz továbbterjedését a katasztrófavédők egyelőre megállították. Volt a területen egy több köbméteres gáztartály is, ezt folyamatosan hűtik. Négyes kiemelt a fokozat, ennél csak egy magasabb van - tudtuk meg Molnár Krisztinától.

 

Ég a gumi Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA


Összesen 9 egység tűzoltó dolgozik a helyszínen, a szegediek mellet a vásárhelyiek is. - A katasztrófavédelem mobil laborja is kitelepült, folyamatosak a mérések, azt figyelték, mennyi káros anyag kerül a levegőbe. Nem tudunk személyi sérülésről - mondta portálunknak a szóvivő.


Információnk szerint a Multigrade hulladékhasznosító telephelye gyulladt ki, a katasztrófavédők még mindig dolgoznak a tűz megfékezésén. Úgy tudjuk, személyi sérülés nem történt.


Hat-nyolc méter magas lángok csaptak fel közvetlenül a dorozsmai vasútállomás mellett, a Délép ipari parkjában az, hogy pontosan mi ég, a vagonok mellől nem lehet látni, a hőt viszont lehet érezni.

 

Tűz a Délép iapri parkjában. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


- Hiába a hatalmas tűz, a közelben rengeteg a bámészkodó, kameráznak, fényképeznek - mondja a helyszínen tartózkodó tudósítónk.

 

 

Korábban írtuk

– Valami nagyon ég Szeged határában, lassacskán Béketelepet betakarja a füst – írta olvasónk, aki fotót is küldött. Nagyon sok olvasónk küldött fotót, ezeket megmutatjuk galériában is.

 

Beborítja Szegedet a füst. Olvasói fotók - GALÉRIA


- Összehordott gumi és szemét ég - mondja az első felderítés alapján Molnár Krisztina, a katasztrófavédelem szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!