Ország-világ

2016.04.17. 13:26

Dohai olajcsúcs - Csúszik a hivatalos megbeszélés kezdete

Csúszik a megnyitója világ vezető olajtermelői dohai csúcsértekezletének, ugyanakkor a megállapodás tervezete szerint az aláírók vállalják, hogy januári szinten befagyasztják a termelésüket októberig.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők képviselőinek az összehívását februárban javasolta a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia. A megállapodás célja, hogy fokozatos emelkedésre kényszerítsék a kőolaj árát.


Hírek szerint a dohai értekezletre a világ olajexportjának csaknem 70 százalékát adó 17 ország küldte el képviselőit.


A találkozó reggel kezdődött volna, azonban Szaúd-Arábia az ülést megelőző utolsó pillanatban olyan javaslattal állt elő, amely miatt el kellett halasztani a hivatalos megnyitót. A fórum meghívottjait, amíg a szakértők egyeztetnek a szaúdi javaslatról, a katari emír látja vendégül. 


A váratlanul bejelentett szaúdi javaslatról nem tudni semmit, hivatalosan csak annyit közöltek, hogy "valószínűleg néhány órát csúszik a fórum megnyitója".


A megállapodás tervezete azonban már elkészült. A dokumentum szerint az aláírók vállalják, hogy januári szinten befagyasztják termelésüket októberig. A végrehajtást monitoring bizottság ellenőrzi. 


Pénteken Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy megállapodás esetén is csak szerény mértékű olajár emelkedésre lehet számítani, mert a globális gazdasági növekedés lassulása miatt mérséklődik az olajkereslet bővülése, a hatalmasra duzzadt olajtartalékok pedig csak lassan apadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában