Szeged és környéke

2016.04.16. 15:34

A grillezéshez türelem kell

Szeged - A szakmák éjszakájára grillezéssel is készültek a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola diákjai, hazai és külföldi vendégei.

Újszászi Ilona

Szegedi ötlet a Szakmák éjszakája


A Szegedi Szakképzési Centrum ötlete nyomán, tegnap a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában nyitották meg az első „szakmák éjszakáját". A kezdeményezéshez országszerte több mint 4000 programmal kapcsolódtak, Szegeden 10 képzőintézmény várta a szakmák iránt érdeklődő 7–8. osztályos diákokat. Például a szegedi Krúdyban tegnap délelőtt 8 fiú- és 4 lánycsapat focizott, este pedig magyar írók és költők gasztronómiai írásaiból tartottak felolvasást, miközben a kereskedőnek készülők próbababát öltöztethettek, de konyhabeli fizikaórát és pincérfutóversenyt is tartottak.

– „Gasztronómia, másképp!" Ezzel a rendezvényünkkel hatodik éve bizonyítjuk, amit az iskolánkban vallunk: mindenki tehetséges valamiben – jelentette ki [namelink name="Gyömbér Márta"].


A Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola igazgatója mint az intézmény egykori diákja, mérnöktanára tudja, mennyire fontos a jó szakmaválasztás, a szakképzésben pedig a tanórai és az új módszerek alkalmazása a diák minél jobb felkészítése érdekében. Minderről az iskolaudvaron gyújtott szabad tüzek melletti füstben álldogálva beszélgettünk. 9 csapat, vagyis magyar, román, szlovák diákok és tanárok vállalták, hogy bográcsban vagy grillrácson készítenek finomságot, 5 ezer forintnyi értékű alapanyagból.


Az egyik bográcsban pincepörkölt, a másikban pacal rotyogott. A sárga pólós csapat rácson sütögetett: a turizmus szakos Buzogány Klára elmondta: ők a hagyományos mititei-t kínálják. A kétféle húsból készült, fűszeres keveréket még otthon, Aradon állították össze. A recept a tanár úr, Mnerie Gheorghe családi titka.

 

Szinte mindent lehet grillezni

Szinte mindent lehet grillezni

– A grillezéshez türelem kell. Más ez a műfaj, mint a konyhában főzni és sütni – adta az első leckét a szakoktató. Bajusz Attila a verseny ötletgazdájaként azt is elárulta: a tanórákon nincs szó a szabad tűz melletti sütögetésről. Ezért fontos az ilyen megmérettetés, ahol a szakácsok, a pincérek, a cukrászok, vagyis a rokon szakmák tanulói alkotnak egy-egy csapatot. Az idei verseny újdonsága, hogy 3 nemzet képviselői – a magyar, a román és a szlovák ízek gazdái – is bemutathatják a tudományukat.


Kevés a női szakács, ezért szentelt a zsűri is külön figyelmet a Regináknak. A Krúdyban érettségi után szakácsnak tanuló két diáklány közül [namelink name="Oláh Maja Regina"] tarját sütött roston, míg [namelink name="Kiss Regina"] a tankonyhában a pitatésztát készítette, mert gírosztállal neveztek a grillversenyre. A tűz mellett piruló Regina kifejtette: amit itt tanulnak, azt vagy az otthoni konyhában, vagy a leendő munkahelyükön hasznosíthatják, mert mindig szükség van szakácsra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!