Szeged és környéke

2016.04.16. 14:40

Kérsz teát?

Szeged - Sipos Vera és Bánki Gergely írta, rendezte és játssza azt a darabot, amely a nőket érő szexuális zaklatást mutatja be kedden a REÖK-ben. Megtudtuk: nem meghökkenteni akarnak, humorral mesélik el a mindennapi eseteket.

Salánki Zsófia

Videókkal segítenek


[namelink name="Paulik Mónika"] szervező elmondta, hogy nemcsak az előadással szeretnének segíteni a fiataloknak, hogy érzékeljék azt a vékony határt, amelyen túl szexuális zaklatásnak minősül a viselkedésük, hanem néhány videóval is. Ezeket a nane.hu/kerszteat internetes oldalon tekinthetik meg.

– Ezt az előadást mi magunk írtuk, rendeztük és játsszuk, megmutatjuk, milyen könnyű belecsúszni a nemi erőszakba és a zaklatásba a nő–férfi viszonyokban – osztotta meg lapunkkal [namelink name="Sipos Veronika"] színésznő, aki Bánki Gergellyel együtt írta, rendezte és játssza a 45 perces darabot.


Elárulta: célközönségük a 18 év felettiek, hiszen ők már felnőttként hoznak döntéseket. Az előadás a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) és az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat szervezésében látható majd kedd este 7 órától a Reök-palotában.


– Saját tapasztalatainkat és olyan eseteket is beleírtunk a darabba, amelyeket a NANE osztott meg velünk. Nem lesznek erőszakos vagy megbotránkoztató jelenetek, nem akarunk sokkolni, inkább humorral, zenével, tánccal mutatjuk meg azt a szürke zónát, amit lehet, hogy nem mindenki érez zaklatásnak – mesélte Sipos Veronika. Hozzátette: az első előadásuk novemberben volt, a sajtó és a fiatalok részéről is pozitív visszajelzéseket kaptak. Az est része egy beszélgetés is, amelyen a fiatalok elmondhatják véleményüket, tapasztalataikat.

 

Sipos Vera és Bánki Gergely nem sokkolni akar, hanem elgondolkodtatni. Fotó: Csillag Ádám

– Általában a fiúk az elsők, akik megszólalnak, kicsit szeretnének védekezni. Ilyenkor elmondjuk, hogy ez az előadás a nőkért van, de nem akarjuk őket sem nyomasztani, vádolni, hibáztatni – mondta a színésznő.


– Próbáltuk olyan élethelyzetekre felhívni a figyelmet, ami bárkivel megtörténhet. Miután valaki megnézi a darabot, azt mondhatja: „Aha, én is láttam már ilyet!" – fogalmazott Paulik Mónika szervező. Hozzátette: a darab célja nem az, hogy megrémissze a fiatalokat, nem döngölnek a földbe senkit, inkább elgondolkodtatnak. – Nemcsak azokról szól, akik zaklatnak, vagy akiket zaklatnak, hanem arról a társadalmi közegről is, amely ezekre nem reagál – mondta a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!