Helyi gazdaság

2016.04.07. 13:35

125,8 milliárd az államháztartás hiánya

Az államháztartás központi alrendszerének első negyedévi hiánya 125,8 milliárd forint volt, a márciusi deficit 140,8 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az előzetes adatokat csütörtökön a honlapján.

Az idei első negyedévet a központi költségvetés 158,2 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 29,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,5 milliárd forintos többlettel zárták. 


Egy évvel korábban, 2015. első negyedévében az államháztartás központi alrendszerének deficitje 536,7 milliárd forint volt. 


Az államháztartás központi alrendszerének márciusi hiánya 140,8 milliárd forint volt, amely lényegesen alacsonyabb az előző év márciusi, 226 milliárd forintos deficitnél. 


Az NGM szerint a két év március végi egyenlegének eltérő alakulásában az idei év magasabb adóbevételei, valamint a központi költségvetés lényegesen alacsonyabb kiadásai játszottak szerepet.  


Az első negyedéves hiány a legalacsonyabb volt az elmúlt másfél évtizedben - emelik ki. 


A kedvező gazdasági környezetnek és a foglalkoztatottság emelkedésének köszönhetően folyamatosan bővülnek a bérekhez és a fogyasztáshoz kapcsolódó befizetések, míg a feketegazdaság ellen megtett lépések az adófizetési morál javításához járulnak hozzá érdemben - írták. 


Az előző év azonos időszakához képest idén főként az uniós programok kiadásai, valamint a kamatkiadások voltak alacsonyabbak. Előbbit a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárása, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutása, míg utóbbit a kamatkiadásokat az éven belüli eltérő kamatfizetések alakulása magyarázza. 


Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2016-ra továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2 százaléka - áll a tárca közleményében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában