Szeged és környéke

2016.04.07. 11:26

Kutasi pert vesztett cége ügyében

Elveszítette a cégénél lezajlott különös adásvétel miatt indított perét Kutasi László egykori válogatott labdarúgó. Kft.-jükről máig nem tudja, miért lett 2012-ben veszteséges, és hogyan kaphatott mégis többmilliárdos állami megbízást.

Bakos András

Pert veszített [namelink name="Kutasi László "]egykori válogatott labdarúgó a Fővárosi Ítélőtáblán. Az algyői székhelyű CH-Plussz 2000 Kft. kisebbségi, 4 százalékos tulajdonosa azért fordult bírósághoz, mert a kft. többségi tulajdonosa eladta a részét egy másik cégnek.


Kutasi azt nehezményezte, hogy nem élhetett elővásárlási jogával, mert nem kapott szabályos értesítést levélben a vételi ajánlatról. A két alperes – a tulajdonrészét eladó Olajterv Vagyonkezelő Zrt., ma már OT Industries Zrt., és a vásárló Technoimpex Kft. – viszont úgy érvelt, ők feladták a levelet, és e-mailt is küldtek Kutasi ügyvédjének. Az nem tesz semmit, hogy [namelink name="Pető Zsolt"] azonnal szólt nekik, ő nem jogosult ilyen üzenet átvételére. Első fokon a törvényszék az alpereseknek adott igazat. Kutasi ezután azt szerette volna elérni, az ítélőtábla kérjen dokumentumokat a postától a levél elküldéséről, mert szerinte az alperesek által csatolt bizonyíték nem meggyőző. A [namelink name="Gál Judit"] bírónő vezette tanács azonban az alperesek védekezését fogadta el.


Úgy ítélte meg, nincs jelentősége az ajánlott levélnek, Kutasi valójában tudhatott a vételi ajánlatról az ügyvédtől, és ha tudott, szólnia kellett volna időben. Az ítélet szerint az adásvétel érvényes, be lehet jegyezni. Kutasi köteles megfizetni az államnak 2,5 millió forintot, a két alperesnek pedig 500-500 ezer forint perköltséget. „El lehet menni" – mondta a bírónő.


Kívülálló ebből annyit szűrhet le, hogy egy nyugdíjas akadékoskodik, keresztbetesz. Kutasi perének azonban nem egy ajánlott levél a tétje. Az olaj- és gázipari karbantartással foglalkozó CH-Plussz 2000 Kft.-t harmadmagával alapította. A vállalat 2010-ig nyereséges volt, közel 150 dolgozóval. A helyzet változott, miután az Olajterv többségi tulajdont szerzett a kft.-ben. 2012-ben 2,3 milliárdos nettó árbevétel mellett 1 milliárdos veszteség keletkezett, másfél milliárdos tartozás, több cég felé. Kutasi szerette volna megtudni, hogyan fordult át veszteségbe a cégük, de hiába kért, nem kapott információkat. Aztán pert indítottak ellene, hogy kizárják a tagok közül, s bár ezt utóbb megnyerte, és ma is résztulajdonos, a hiányzó dokumentumokat még nem küldték meg neki. Annyit tudhat, amennyit bárki más, ha elmegy a cégbíróságra. Most nagyon elkeseredett. Átgondolja, hogy kér-e felülvizsgálatot a Kúriától.

Meglepő fordulatok


Sok vállalat egy ekkora tartozásba beledöglik – a CH-Plussz hitelezői közül azonban érdekes módon egy sem akart felszámolási eljárást. Mi több, a tönk szélére került vállalat 95 százalékos tulajdonrésze a fent ismertetett módon, 102 millióért gazdát cserélt. A vásárló Technoimpex 2012-ben alakult, főtulajdonosának neve közel száz cégnél tűnt föl. A CH-Plussz 2000 ezután, másik két céggel konzorciumban 7,5 milliárdos állami megrendelést kapott, uniós támogatásból, a hazai víziközmű-hálózatok felmérésére. A cég, 2014-es mérlege szerint, mintegy 3 és fél milliárd bevételt ért el, mindezt 18 szellemi és 4 fizikai dolgozóval. 565 milliós nyeresége mellett 4 milliárd 51 milliós szállítói és egyéb kötelezettsége volt, osztalékot nem fizetett a tulajdonosoknak. A 2015-ös évről még nincs adat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!