Szeged és környéke

2016.04.07. 11:50

Kedvezmények az szja-bevallásban

Aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, hogy milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadója, illetve az adóalapja, nem késett le semmiről - tájékoztatott a NAV.

Munkatársunktól

Az elmaradt lépést a május 20-áig beadandó szja-bevallásban lehet pótolni, az év közben nem érvényesített adókedvezményt pedig igénybe lehet venni. A legtöbben az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt és a súlyos fogyatékosság kedvezményét vehetik igénybe. Az első házasok kedvezménye havi 5000 forintot ajándékoz 24 hónapon át a házaspárnak.


A családi kedvezményt a várandós kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is érvényesítheti. A 2015-ben szerzett jövedelmeknél tehát egy, illetve két eltartott esetén 10 ezer forint, míg három és több eltartottnál 33 ezer forint adómegtakarítás jár havonta, eltartottanként.


A kedvezmény az adóalapot csökkenti. 2015-re 5250 forint személyi kedvezmény is jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek, valamint azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A 2015-ös adóév az utolsó, amikor a lakáscélú hitel, a felsőoktatási tandíj, a felnőttképzési díj halasztott kedvezménye még érvényesíthető.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!