Szeged és környéke

2016.04.08. 08:30

Tolvajokkal háborúzik Ördögh István

Tavaly ellopták Ördögh István 18 birkáját, két hete pedig a krosszmotorját, amivel a birkákat terelte az 50 hektáros legelőjén Gyevifertőn. A gazda évek óta hadban áll az Algyői-főcsatornára járó haltolvajokkal. Nemrégiben össze is tűzött két férfival, akiknek egy búvárruha került elő a zsákjából. Most garázdaság miatt a gazda ellen is eljárás folyik.

Magánterület! Idegeneknek belépni tilos! Kamerával megfigyelt terület! – hirdeti a sorompó melletti tábla Gyevifertőn. Ördögh István szerint azonban erre fittyet hánynak a gazemberek, akik évek óta rendszeresen bejárnak a birtokára. Algyőtől mintegy három kilométerre van az Irmamajori híd. Innen megyünk az Algyői-főcsatorna töltésén Ördögh Istvánék birtokára.

A marhák a Borbála fürdőbe mentek

 – Már tíz éve bérlünk itt 50 hektár legelőt. Ridegtartásos szürkemarha- és birkatartással foglalkozunk. A területet – amelynek egyik oldalát az Algyői-főcsatorna határolja – körbekerítettük villanypásztorral – mutatta [namelink name=" Ördögh István"]. Elmondása szerint az éjjellátóval, hőkamerával felszerelt tolvajok az Algyői-főcsatorna töltésén közlekednek, volt, hogy furgonnal jöttek. – Tiltott eszközökkel, marázsahálóval, elektromos halgéppel lopják ipari méretekben a halat. Semmi keresnivalójuk itt, hiszen a csatornatest és a töltés teteje a legelőhöz tartozik, mégis jönnek, mint méhek a cukros vízre – magyarázta az ötvenéves férfi. A sorompót azért nem lehet lakattal lezárni Ördögh István elmondása szerint, mert tisztességes emberek is használják a töltést.


– Volt olyan, hogy a betyárok nyitva hagyták a sorompót, és a csorda elindult Algyő felé. Úgy szóltak rám telefonon, hogy „István, a marháid a Borbála fürdőbe készülnek wellnessre!" A vasúti átjárótól hoztuk vissza őket – mondta a gazda.

 Egy kislány, aki Barnabás


A Barnabás nevet kapta a keresztségben a háromhetes, másfél kilós, barna színű barika – aki lány. Barnabás vak, és nincs anyukája. A kisbárányt egy kecske táplálja. Ördögh István ingyen odaadja a barikát egy sérült gyermeknek.

Nem a Nap szívta fel a birkákat


A jó fizikumú Ördögh István elmondása szerint nem fél az ördögtől sem. Elmesélte, egyszer amikor hírét vette egy éjjel, hogy megint lopják a halat, vasvillával a kezében ment a főcsatornára. – A marázsahálós tolvaj derékig állt a vízben, és még neki állt feljebb. Mire kiértek a halőrök, eltűnt a nádasban. Tavaly 18 birkám tűnt el nyomtalanul. Az biztos, hogy nem a nap szívta fel őket! Feljelentést tettem a rendőrségen, de az ismeretlen elkövető ellen indított eljárást megszüntették – magyarázta a gazdálkodó.

 

Tolvajokkal háborúzik Ördögh István. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Húsvét előtt, március 24-én a krosszmotorját lopták el a tanyáról, amellyel a birkákat terelte a legelőn, mert – tette hozzá – a mai juhászok már nem szamárháton járnak. – Másnap a Szegedfish biztonsági őre szólt – a Fehértói Halgazdaság a főcsatorna másik oldalán van –, hogy két ember ballag a töltésen egy nagy zsákkal a tanyám felől az Irmamajori híd felé. – Utánukmentem autóval. Amikor felszólítottam őket, mutassák meg, mi van a zsákban, és mondtam nekik, ne menjenek sehová, mert értesítettem a rendőröket, beszólt az egyik: „Ne ugass, köcsög! Tudod, ki vagyok én, most jöttem a sittről!" Vita, dulakodás alakult ki köztünk. A rendőrök kiborították a zsákot, amiből neoprén búvárruha került elő. Mondtam is magamban, honnan jöttek ezek, az Északi-tengerről? – mesélte a két hete történteket Ördögh István, akit szintén bevittek a rendőrségre, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. Csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt ellene is eljárás indult.

Ördögh István nem alszik


 – Betyárvilág ez! Nem akartam garázdálkodni. A vagyonomat védtem. Ha az a két férfi nem követett el bűncselekményt, akkor sem volt joga a birtokomon tartózkodni – mondta Ördögh István, aki továbbra sem fél. Az ördögtől sem. És nem alszik. Hanem figyel. Hamarosan drón is repked majd a birtok felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!