Szeged és környéke

2016.03.29. 18:46

Kevés lesz az engedetlen tanár

Két szegedi, egy szentesi és egy makói iskolán kívül senki nem jelezte megyénkből, hogy részt vesz a szerda reggeli polgári engedetlenségi mozgalomban. A tanárok félnek, ezért nem csatlakoznak a Tanítanék mozgalom akciójához. Félmegoldások azonban lesznek: volt pedagógusok, diákok, szülők szerveznek több intézmény előtt is demonstrációt.

Timár Kriszta

Szerda reggel 8 és 9 óra között polgári engedetlenségi mozgalmat tartanak a pedagógusok és mindenki, aki velük szimpatizál. Egy órán keresztül nem dolgoznak – helyette kint állnak az iskola előtt, vagy valami más elfoglaltságot találnak. A mozgalom Facebook oldalán található információk szerint lesz, aki fát ültet vagy szemetet szed, máshol élő láncot alkotnak. Előzetes felmérésünk szerint azonban koránt sem lesz ez akkora akció, mint a március 15.-i tüntetés, de még csak akkora sem, mint a február 29.-i Nem leszek suliban mozgalom. Az ok egyszerű: a pedagógusok félnek.


A szerdai tiltakozás nem sztrájk, azt ugyanis csak szakszervezet szervezhet. Ezt viszont a Tanítanék mozgalom kezdeményezte és még csak nem is fogott össze a pedagógus szakszervezetek valamelyikével, hogy legitimmé tegye. Így viszont munkajogi következményei lehetnek azok számára, akik részt vesznek benne ahelyett, hogy megtartanák órájukat. Jó esetben csupán figyelmeztetés, információink szerint azonban ennél sokkal kifinomultabb módszerekkel tartják sakkban őket. Például a határozott idejű munkaszerződéssel dolgozókat azzal, hogy nem hosszabbítják meg kinevezésüket, másokat pedig tanulmányi utak vagy jutalmak megvonásával. Ez pedig – úgy tűnik – nyomósabb érv, mint Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szavai, aki azt mondta: Magyarországon ma egy tanárnak sem kell félni. Maximum annyi bántódásuk esik, hogy az adott órát pótolniuk kell.


Szegedről a Wesley János óvoda, Általános és Középiskola, valamint a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola neve szerepel a Tanítanák mozgalom listáján, mint amely részt vesz az akcióban. Ez utóbbi igazgatója, Dobi János elmondta: ez nem jelenti, hogy az intézmény hivatalosan csatlakozott a kezdeményezéshez. - Nem is teheti ezt egy polgári engedetlenség kapcsán - fogalmazott. - Az, hogy az iskola résztvevőként fel van tüntetve csak azt jelenti, hogy van néhány kolléga, aki részt vesz ebben. Akinek ekkor lyukas órája van, ezt gond nélkül meg is teheti, mindenki másnak pedig át kell gondolnia, hogy ez esetben hogyan végzi el a munkáját.


Az iskola elé szervezett szolidaritási demonstrációt a Köz Hasznáért Mozgalom is, hogy teret nyisson a városlakóknak is: bejelentett rendezvényen fejezhessék ki, hogy kiállnak a tanárok mellett és a diákság jövőjéért. Dovalovszki András aktivista elmondta: 8 és 9 óra között spontán műsorok lesznek beszédek nélkül. – Igyekszünk példát mutatni és erőt adni a tanároknak ezzel a demonstrációval – magyarázta.


A volt Ságvárin kívül több más iskolában is lesznek a mozgalomra utaló akciók, ezeket azonban nem a pedagógusok szervezik és többségében nem is vesznek benne részt. A Radnóti előtt élő láncot alkotnak, a Kőrösyben molinót tesznek ki és volt pedagógusok állnak ki az épület elé, a Deákban pedig a diákok szerveződnek. Más megyei városokban sem jobb a helyzet. Információink szerint a megyében a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat  Makói Tagintézménye csatlakozott a mozgalomhoz.

Címkék#sztrájk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!