Jegyzet

2016.03.25. 08:00

KLIK 2.0

Arra gondoltak, hogy ezt az üres píárhúzást sokan beveszik.

Tombácz Róbert

"Rétvári Bence államtitkár bejelentette, hogy megszűnik a KLIK. Hurrá! Ezt akarta minden tanár. Most már minden csodálatos, mindenki boldog és elégedett. Nem kell hülyeségek miatt ellenzékileg felbujtva tüntetni, sztrájkolni meg polgárilag engedetlenkedni. Nem véletlenül választották meg másodszor is a nemzettel mélyen együtt érző Orbán-kormányt.


Biztos voltak a Fidesz háza táján, akik arra gondoltak, hogy ezt az üres píárhúzást sokan beveszik. Mondjuk a tanárok pont nem, de a tiltakozások társadalmi támogatását, erejét – amiből március 15-én a Fidesz is ízelítőt kapott – esetleg csökkenthetik. Mivel tartanak az összefogás erejétől, igyekeznek hát megosztani az elégedetlen tömeget. Eddig azon erőlködtek, hogy a tiltakozások vezéralakjait besározzák, a szakmai helyett pedig anyagi jellegűnek állítsák be a tanárok követeléseit. Rétvári bejelentésével a parasztvakítás következik.


Az egyetlen ugyanis, ami jelenleg biztosan tudható, hogy az új rendszer ugyanúgy központosított lesz, mint az eddigi, legfeljebb tankerületi szinten irányítják. Minden más csak ígéret, vagy az se. Hogy észszerűsítik a tananyag mennyiségét és jellegét – noha ugyanazokból a használhatatlan tankönyvekből kellene tanítani. Hogy visszakapják a munkáltatói jogok egy részét az iskolaigazgatók, és így nem kell majd a KLIK döntésére és pénzére várni fél évig ahhoz, hogy Géza bácsi kicserélje a kiégett neoncsövet a tanteremben – vagy hogy egyáltalán legyen áram az iskolában.


Mivel a tanárok zöme átlát a trükkökön, a Tanítanék mozgalom jövő szerdán megtartja az egyórás munkabeszüntetését, ez azonban a 2014-ben átírt sztrájktörvénynek köszönhetően nem jogszerű, megtorolhatja a KLIK. Az akciót Pukliék polgári engedetlenségnek hívják. Pont úgy, mint Orbánék, amikor még ellenzékben elbontották a Gyurcsány-féle Kossuth téri kordont. Aztán 2010-ben megnyerték a választást.

 Hiszen a haza nem lehet ellenzékben."

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!