Szeged és környéke

2016.03.24. 16:13

Ötven kilométert biciklizett naponta

Rovatunkban hétről hétre olyan ismert embereket szólítunk meg, akik korábban köztünk éltek, elszármaztak, és a mai napig szívesen emlékeznek egykori lakóhelyükre.

Borbola Lilla

– Egyszer rosszul voltam, elküldtek orvoshoz, megmérték a pulzusom, 92 lett. Akkor felültettek egy szobabiciklire, hogy tekerjek vele, de miután leszálltam róla, már csak 80-as volt az érték. Nem értették, miért – mesélte [namelink name="Rigó Béla"] költő, író, irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, forgatókönyvíró, [namelink name="Romhányi Ágnes"] férje. Az ok egyszerű volt: még ötödéves egyetemistaként költözött Mórahalomra, mert felesége ott kapott munkát, ezután biciklivel tette meg naponta a Szeged–Mórahalom távot.


– Nekem Kiskunhalas után Szeged volt „a város", ekkora különbséget nem éreztem még Pestre költözésemkor sem. Ehhez képest Mórahalom abban az időben nagyon lerobbant volt – mesélte az író. Mint mondta, össze sem lehet hasonlítani a mai kinézetével az akkori állapotokat. Két évet tanított ott, miután elvégezte a magyar–orosz szakot. Legutóbb a fürdőben járt a városban, mikor a volt diákjai meghívták egy találkozóra.


 – Itt kaptam mindent, és itt vettek el tőlem mindent – ezt már Szegedre utalva mondta. Úgy véli, későbbi szakmai sikerei az itteni egyetemi éveknek köszönhetők, azt azonban fájlalja, hogy elvették tőle a lehetőséget, hogy az irodalmi tanszéken dolgozzon.


– III/III-as ügynökök jelentettek rólam, olyan dolgokat, amiket később magam is meglepődve olvastam, ezért nem vettek fel oda végül – mesélte.


A Délmagyarország egykori munkatársaként sokat írt a szovjetrendszer leleplezéséről. Betegsége előtt a Kincskereső ifjúsági irodalmi folyóirat főszerkesztője volt, mint mondta, egész életét áthatotta Móra munkássága. Legutóbb a Szomorú vasárnap című klasszikus dal átírásakor aratott nagy sikert az internetezők körében. A vasárnapi boltzárról szóló dal videóját már megközelítőleg 130 ezren látták a legnépszerűbb videómegosztó portálon.


– Boldogan látogatok vissza Mórahalomra és Szegedre is. 1967 óta Pesten lakom, de a mai napig szegedinek érzem magam – mondta Rigó Béla.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!