Helyi gazdaság

2016.03.18. 21:20

Finnországból érkezett erősítés a Sberbankhoz

Finnország egykori miniszterelnöke, Esko Aho csatlakozott a legnagyobb orosz bank, a Sberbank felügyelőbizottságához.

A finn lapnak Esko Aho elmondta, hogy a Sberbank vezérigazgatója Herman Gref egy hónappal ezelőtt kérte fel, hogy csatlakozzon a pénzintézet felügyelőbizottságához.

A Sberbank felügyelőbiztosságának vannak más külföldi tagjai is, például Alessandro Profumo, a Monte dei Paschi di Siena bank igazgatótanácsának egykori elnöke.

Az Egyesült Államok és az EU szankcióinak hatálya alatt lévő Sberbank, a legnagyobb orosz kereskedelmi bank, fő részvényese a Bank of Russia, az orosz jegybank.

"A szankciók közepette is aktív együttműködés folyik Finnország és Oroszország között" - mondta a finn politikus a lapnak, hangsúlyozva, hogy mostani megbízatása a finn vállalatoknak is javára szolgálhat.

Az uniós csúcstalálkozón Brüsszelben tartózkodó Juha Sipila finn miniszterelnök a Helsingin Sanomat lap megkeresésére elmondta: nem lát semmilyen problémát abban, hogy az egykori miniszterelnök elfogadta a Sberbank felkérését a posztra. "Aho tájékoztatott bennünket a felkérésről, előre tudtunk róla. Tisztán magánügyről van szó, a kormányoknak ehhez semmi köze" - fogalmazott.

Esko Aho 1991 és 1995 között volt Finnország miniszterelnöke és jelenleg is a kormányzó finn Centrumpárt tagja. A Nokia igazgatóságának 2008-tól tagja, ő vezeti az orosz-finn üzleti tanács és részt vesz a moszkvai Skolkovo Innovation Center ipari park irányításában is.

Címkék#bank

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában