Hétköznapi praktikák

2016.03.11. 13:12

Ritkítják a törpeharcsát az Atkai holtágon

A apró, bajszos ördögök rengeteg bosszúságot okoznak a horgászoknak: állandóan piszkálják a csalit, lehetetlen tőlük más halakat horogra akasztani.

delmagyar.hu

A holtágban túlszaporodott törpeharcsákat ritkítja a következő hetekben a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége. A munka során kizárólag  a törpeharcsákat szállítják el, a csapdába kerülő más halfajokat visszaengedik a vízbe.

Rengeteg törpét emelnek ki a holtágból.

Rengeteg törpét emelnek ki a holtágból.


A törpeharcsák miatt lehetetlen keszegezni, mert a legkisebb etetés hatására éhes csapatuk ellepi a környéket és más  hal nem kerülhet a csali közelébe sem. A süllőzők arra panaszkodnak, hogy a halszeletet azonnal megtámadják, és vagy felakasztják magukat horogra, vagy addig ráncigálják, míg teljesen lekopasztják azt. A legtöbbet a pontyhorgászok panaszkodnak, hiszen a hosszú várakozásra berendezkedett módszereikkel, nagy fehérje tartalmú aromás csalijaikkal, szoktató-csalogató etetésre használt anyagaikkal szinte mágnesként vonzzák az éhes törpe hadat. Ezek az apróságok agresszíven esnek neki a számukra nagy és kemény bojlinak és folyamatosan rágják, faragják esélyt sem adnak arra, hogy az óvatos pontyok a közelbe kerüljenek.


2009-ben, 2012-ben és 2013-ban a megyei szövetség megbízásából halász brigád végezte a törpeharcsák varsás halászatát az Atkai holtágon. Az idei munkát 170 darab kifejezetten ezen célra alkalmas igen kis szembőségű varsával végzik.  A gyérítés február 27-én kezdődött, és előre láthatóan 3-4 hétig tart majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!