Ország-világ

2016.02.24. 13:27

Hazarepítették a németek az önként távozó afgán migránsokat

A németek szerint ez jelzés is, hogy távozniuk kell azoknak, akik nem szorulnak védelemre.

Megérkezett Németországból az afganisztáni Kabulba az első különgép, amellyel elutasított, önként távozó afgán menedékkérőket szállítottak vissza hazájukba - közölte szerdán a német szövetségi belügyminisztérium.

A közlemény szerint a 125 afgán állampolgár hazatelepítése "jelzés", amelynek az az üzenete, hogy távozniuk kell Németországból a védelemre nem szoruló embereknek, és arra is hivatott, hogy segítsen "megóvni" a németországi tartózkodási jog megszerzésére esélytelen embereket attól, hogy elinduljanak Németország felé.

A német kormány a hazatelepítési program elindítása mellett folytatja az afgánok kivándorlásának megelőzését szolgáló felvilágosító, ismeretterjesztő munkát, áprilisig tíz videoklipet mutat be televíziókban és közösségi portálokon Afghanistan, my home (Afganisztán, a hazám) címmel - áll a közleményben.

Német hírportálok szerint az utolsó percig bizonytalan volt, hogy mennyien utaznak haza a chartergéppel, amely a Hessen tartományi Frankfurtból indult kedden késő este. A hesseni belügyminisztérium egy keddi közleményében még arról írt, hogy 150-en utaznak Kabulba a különgéppel.

A Spiegel Online hírportál szerint Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter február elején levélben felkérte az elutasított menedékkérők hazatoloncolásáért felelős tartományi belügyminisztereket, hogy azonnal kezdjenek hozzá az önkéntes hazatérési program szervezéséhez, mert legalább egy repülőgépet még februárban el kellene indítani Afganisztánba.

Az afgán menedékkérők ügye azért fontos Németországban, mert gyorsan emelkedik a számuk. Tavaly 154 046 afgán menedékkérő érkezését regisztrálták, ezzel ők alkották a második legnagyobb csoportot a szírek után. Januárban újabb 18 099 menedéket kereső afgán állampolgár lépett be Németországba.

A berlini vezetés szerint az afgánok tömeges beáramlása elfogadhatatlan, mert Németország katonákkal és sok pénzzel törekszik hazájuk stabilizálására. Azt ugyan elismeri a német kormány, hogy a biztonsági helyzet feszült Afganisztánban, de álláspontja szerint a menekültek az ország határain belül is találnak biztonságos helyet.

A Spiegel Online szerint a hazatelepítési program azért önkéntes alapú, mert a kabuli vezetés Thomas de Maiziere február elején tett látogatása után közölte, hogy csak azokat az állampolgárokat fogadja vissza, akik önként térnek haza.

Tavaly Németországból csupán kilenc afgánt toloncoltak vissza hazájukba, további mintegy 300 ember önként tért vissza az ázsiai országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában