Szeged és környéke

2016.02.16. 19:00

A Dél-Alföld az élmezőnyben véradásban, de az ajándékok sem csábítják a fiatalokat

Csongrád megye - Egyre kevesebb a véradó Magyarországon, bár a dél-alföldi régióban még így is magasabb a véradókedv az országos átlagnál. Sőt, vannak olyan családok, amelyeknek minden tagja rendszeres donor.

Timár Kriszta-Tombácz Róbert

Napi hétezer egységre lenne szükség


Magyarországon jelenleg 7-7 és fél ezer egység vérre van szükség mindennap. Ha 6 ezer alá csökken a készlet, az már jelentős ellátási problémát okozhat. Ilyenre elsősorban nyáron és a téli ünnepek alatt van példa. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai alapján jelenleg a vércsoportok szerinti nyolcféle vérkészítmény közül négyből épphogy elég a rendelkezésre álló készlet, egy pedig – az AB-típusú – kevés. Szegeden évente nagyjából 15 ezer véradásra kerül sor, a 30 év alattiak száma azonban csökken, a régi véradók pedig idővel „kiöregszenek".

– Nem is tudom pontosan, hányszor adtam eddig vért. Hatvanháromszor biztos, de ebben a főiskolai évek nincsenek benne – mondta az 55 éves [namelink name="Volford Zsuzsa"] félig fekve, miközben karját előkészítették egy újabb véradásra. A mellette lévő ágyakon két gyermeke, a 29 éves Zsuzsa és Tamás feküdt.


Az ifjabb Volford Zsuzsa szintén arra várt, hogy levegyék tőle a négy és fél deci vért. A gépészmérnökként dolgozó Tamás most nem adhatott – csak a közös fotó miatt jött el –, ugyanis 56 napnál kevesebb telt el a legutóbbi alkalom óta. Ennyi az előírt minimum két véradás között.


Volfordék rendszeres véradó család, amelyiknek minden tagja fölkeresi a szegedi vérellátó központot évente 4-5 alkalommal. Mint kiderült, már a nagypapa is több mint hetvenszeres véradó volt, és Zsuzsa férje is rendszeresen adott vért.


 – Szívesen segítek másokon, és hát az otthoni motiváció is elég erős volt – mondta el az angoltanárként dolgozó Zsuzsa, hiszen ilyen családban szinte ciki, ha valaki nem véradó. Azt mesélte, egyetemi évei alatt még négy-öt évfolyamtársát is rendszeresen rávette, hogy kísérje el vért adni. – Jó érzés volt, amikor az adventi időszakban egyszer csak sms-t kaptunk, hogy felhasználták a vérünket. Személyessé vált a dolog – beszélt a fiatal angoltanár. Édesanyjával közösen elevenítették fel azt is, amikor a szomszéd gyereket baleset érte, és az egész család együtt jött be vért adni.

 

Volfordék rendszeresen megfordulnak a szegedi vérellátó központban. Náluk családi hagyomány a véradás. Fotó: Kuklis István

Volfordék rendszeresen megfordulnak a szegedi vérellátó központban. Náluk családi hagyomány a véradás. Fotó: Kuklis István

A véradó állomásokon különböző akciókkal igyekeznek időről időre donorokat toborozni – a dél-alföldi régió e tekintetben mindig vonzó tud lenni.


– Az adventi időszakban szaloncukrot, a két ünnep között lencsét tudtunk adni a már évek óta állandó makói és mórahalmi fürdőbelépő és a virslikupon mellé. Ez könnyebbé tette az új év indulását. Tapasztalat, hogy segít, ha az átlagosnál több ajándékot tudunk adni, bár a rendszeres véradóink nem ezért, hanem a segíteni akarás miatt járnak hozzánk – mesélte Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Dél-alföldi Regionális Vérellátó Központ igazgatója.


Hozzátette: általában nem az ajándék értékét nézik a véradók, csupán a gesztust értékelik.

 

Lehet ingyen parkolni a véradóknak


Továbbra is panaszkodnak olvasóink a vérellátó központ körüli parkolásra: a belvárosi épület előtti zónában fizetniük kell az autósoknak, hogy vért adhassanak. Mint azt korábban mi is megírtuk, nincs lehetőség külső ingyenes parkolót létesíteni az intézmény számára, hiszen az építési engedély alapján 12 várakozóhelyet már létesítettek az udvarban. Csakhogy a helyzet hónapok óta megoldódott – a jelek szerint azonban még mindig sokan nem tudnak erről. Szekeres Veronika elmondta: megállapodást kötöttek a Honvéd téri parkolóház üzemeltetőjével, így a véradásra érkezők ott ingyenesen parkolhatnak, ha távozóban felmutatják az erről szóló igazolást.



Az ajándékok sem tudják azonban megállítani az országos tendenciát, miszerint folyamatosan csökken a véradók száma. [namelink name="Szekeres Veronika"] szerint ezért egyre inkább előtérbe kerül majd az irányított véradás. – Ilyenkor hozzátartozók adnak vért szeretteiknek egy-egy szív-, ortopédiai vagy idegsebészeti beavatkozáshoz, ezzel garantálva, hogy legyen elegendő készítmény az operációhoz, és ne kelljen készlethiány miatt átütemezni egy-egy halasztható beavatkozást. A megyében havonta nagyjából 100 ilyen véradónk van, de ez még mindig kevesebb, mint ahánnyal csökken a rendszeres donorok száma, vagyis egyelőre ők sem tudják kompenzálni a csökkenő véradói aktivitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!