Ország-világ

2016.02.05. 11:36

Visszafoglaltak egy déli határ menti települést Szíriában a kormányerők

Újabb sikert könyvelhettek el pénteken a szíriai kormányerők és szövetségeseik azzal, hogy visszafoglalták a felkelőktől a jordániai határhoz közeli Ataman nevű települést.

Munkatársunktól

A Deraa tartományban történt fejleményről a Hezbollah radikális libanoni síita szervezethez köthető al-Manár televízió és egy szíriai megfigyelőcsoport számolt be. A tájékoztatás szerint az újabb harci sikert a térségben múlt héten elért előrenyomulására építve érte el a damaszkuszi rezsim. A tartományi székvárostól, Deraától nagyjából 3 kilométerrel északra fekvő település visszafoglalását megelőző napon a térségben több tucat légicsapást hajtott végre vélhetően a Bassár el-Aszad elnököt támogató orosz légierő - közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.


A szíriai hadsereg és szövetségesei - köztük a Hezbollah - az utóbbi napokban előrenyomultak az észak-szíriai Aleppó tartományban is.


A Genfben, hivatalosan csak ezen a héten megkezdődött szíriai béketárgyalásokon már két nap után, szerdán a tárgyalások szüneteltetését jelentették be. Staffan de Mistura ENSZ-megbízott arra kérte a tárgyalásokat támogató országokat, hogy azonnal találkozzanak, és próbálják meg megoldani a tárgyalások útjában álló kérdéseket. Részleteket erről nem hozott nyilvánosságra.


Bassár Dzsaafari, a szíriai kormány küldöttségének vezetője azt mondta, hogy az ellenzék Szaúd-Arábia nyomására ott akarta hagyni a tárgyalásokat. A szíriai ellenzék részéről Rijád Hidzsáb főkoordinátor viszont arra célzott a sajtónak nyilatkozva, hogy a damaszkuszi rendszer és az orosz légicsapások okolhatóak a tárgyalások elakadásáért. Az ellenzék és nyugati országok szerint ugyanis a damaszkuszi kormányt támogató szíriai orosz hadműveletek politikailag mérsékelt felkelőcsoportok ellen irányulnak, és ezzel az Iszlám Állam terrorszervezetnek kedveznek. Ezzel szemben Oroszország azt állítja, hogy a "terroristák" ellen harcol Szíriában. Moszkva és a Nyugat között nincs egyetértés a damaszkuszi rezsimmel szemben álló csoportok besorolását illetően.

Címkék#Szíria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában