Szeged és környéke

2016.01.25. 10:21

Kinőtte épületeit a fogorvosképzés

,,Európát keletről nyugatra munkavállalói, míg nyugatról keletre felsőoktatási migráció jellemzi. Ez utóbbi jelenségnek anyagi haszonélvezője lehet a szegedi egyetem és a város" - véli az SZTE Fogorvostudományi Kar új dékánja. Laczkóné Turzó Kingát a fogorvosképzésről is kérdeztük.

Újszászi Ilona

– Több mint 90 ezer ember, úgy is mondhatjuk: minden második szegedi járt betegként az SZTE Fogorvostudományi Karon az elmúlt évben. E bizalom alapja, hogy olyan kollégák foglalkoznak a páciensekkel, akik magas színvonalú betegellátást tudnak biztosítani. Ennek egy részét a „tancélos", vagyis a hallgatók által végzett beavatkozások teszik ki – összegez az SZTE FOK dékánja, Laczkóné Turzó Kinga. 


A szegedi fogorvostan-hallgatók már egyetemi tanulmányaik második évétől lehetőséget kapnak a betegkezelés fortélyainak elsajátítására. E gyakorlatorientált képzés az egyik fő jellemzője és – a külföldi hallgatók szempontjából első számú – vonzereje a szegedi fogorvosképzésnek. Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly 419-es felvételi ponthatárral a szegedi fogorvos szak lett a második legerősebb az országban. 


– A magyar fogorvoshallgatói létszámot esetünkben évfolyamonként 50-ben maximálja az intézményfenntartó. Ennek növelésére nincs módunk. Ám az angol nyelvű képzésünk iránt óriási az érdeklődés: jelenleg évfolyamonként ennek csak töredékét, mindössze 30 fiatalt tudunk fogadni, holott legalább háromszor ennyit is képesek lennénk oktatni, ha az infrastruktúránk erre alkalmas lenne.

 

Az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánjaként Laczkóné Turzó Kinga biofizikus irányítja a munkát. Fotó: Bobkó Anna

Az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánjaként Laczkóné Turzó Kinga biofizikus irányítja a munkát. Fotó: Bobkó Anna


Hatvanhat éve költözött el a fogorvosi klinika a szegedi Tisza Lajos körútra, két volt lakóépületbe. Átellenben a közelmúltban vásárolt ugyan az SZTE FOK egy másik épületet, de így is szűkösen vannak, és épületeik nem funkcionálisak. Ez a legnagyobb akadálya a fejlődésüknek.


Az SZTE FOK új oktatási épületének  felhúzására alkalmas lenne az egyetemi klinikakertnek a szegedi vasútállomáshoz közeli határvonalán túli terület. Ideális lenne, de a magas költségek miatt kisebb az esély egy új épületre, mint egy régi átalakítására. Az SZTE FOK dékánja elképzelhetőnek tartja, hogy például a szegedi Kossuth Lajos sugárúti volt kórház felújított épületébe költözzenek. A két lehetőség összehasonlításánál és a döntés előkészítésénél tart a folyamat.

Szokatlan pályaív


– Számtalan nemzetközi példája van annak, hogy egy szervezet vezetője nem az egység fő tevékenységének reprezentánsa, ha az illető tisztában van a szervezet céljaival, jó menedzser, és szolgálatnak tekinti a vezetői tevékenységét – mondja Laczkóné Turzó Kinga, mikor szokatlan pályaíve állomásaira emlékeztetjük. Mert Brassóban  érettségizett, Bukarestben szerzett fizikusdiplomát, az SZTE TTIK munkatársaként doktorált, majd az itteni FOK kutatójaként és dékánhelyetteseként nyerte el kollégái támogatását 2015 júliusától a dékáni megbízatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!