Ország-világ

2016.01.19. 12:23

Öngyilkos lett, mert szármzása miatt nem járhatott rendesen egyetemre

Több száz egyetemista tüntetett kedden a dél-indiai Haidarábád városában amiatt, hogy egy alacsony kasztba tartozó diák, akit az egyetem eltiltott számos létesítménye használatától, vélhetően öngyilkosságba menekült.

Munkatársunktól

A tiltakozók azzal vádolják a Haidarábád Egyetem rektor-helyettesét és Bandaru Dattatreja munkaügyi minisztert, hogy származásuk miatt igazságtalanul követelte büntetés kiszabását Rohit Vemulára és négy másik dalit diákra, akik tavaly összetűzésbe kerültek a kormányzó hindu nacionalista pártot támogató egyetemistákkal.


Korábban a dalit származásúak - akiket kirekesztetteknek vagy érinthetetleneknek is neveztek - a hinduizmus bonyolult társadalmi ranglétrájának legalsó szintjét foglalták el. Habár a kasztrendszert India 1947-es függetlenedése után eltörölték, hatása továbbra is érezhető az indiai társadalomban.


Rohit Vemulát egy olcsó szállodai szobában találták meg felakasztva, néhány héttel azután, hogy az egyetem megtiltotta az öt diáknak, hogy a diákszálláson aludjanak, használják a könyvtárat vagy egyéb létesítményeket. A diákok az egyetemi kampuszon kívül, egy sátorban éltek decemberi felfüggesztésük óta.


Az egyetem vezetése egy korábbi eljárás során nem szabott ki büntetést a dalit diákokra a tavalyi összetűzésekben játszott szerepük miatt, a döntést azonban később megváltoztatták. A tiltakozók azzal vádolják Dattatreját, hogy nyomást gyakorolt az ügyben az intézmény döntéshozóira.


A rendőrség nyomozást indított annak tisztázására, hogy a tisztségviselők cselekedetei hozzájárultak-e a 26 éves doktorandusz hallgató halálához.


A tiltakozó megmozdulások hétfőn kezdődtek: a diákok bojkottálták az óráikat és ülősztrájkot szerveztek. A rendőrség kedden nyolc egyetemistát előállított. A tiltakozások egész Indiában figyelmet kaptak, s kedden már a Mumbai Egyetem diákjai is a dél-indiai egyetem rektorhelyettesének menesztését követelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában