Ország-világ

2016.01.13. 17:02

Győri Petz-kórház: visszavonták levelüket a sebészek

Ez azt jelenti, hogy tömeges felmondás biztosan nem lesz a sebészeten, s ha a kedélyek lecsillapodnak, akkor kicsivel nyugodtabb körülmények között lehet tovább tárgyalni.

Sudár Ágnes

Péntek

 

 A sebészeti osztályt vezető prof. Oláh Attila főorvos sincs könnyű helyzetben. Hiszen elismeri, hogy „a győri sebészet egyre szélesebb körű regionális feladatot lát el, tevékenysége a mellkassebészeti profillal is kibővült, és ügyeleti időben az érsebészeti, valamint a gyermeksebészeti feladatokban is részt vállal. A megfogalmazott követelések egy része valós alappal bír. Magam is támogatom az ügyeleti díjazás olyan, reális mérvű korrekcióját, amely a megnövekedett feladattal arányban áll. A sebészeti osztály vezetőjeként azonban elsősorban és alapvetően a betegellátás biztosítása a feladatom. Ez magában foglalja az ellátás teljes vertikumát, a benne részt vevő orvosokat, ápolókat és asszisztenseket, beleértve a műtő személyzetét is. Osztályvezető főorvosként ezért sem szakmailag, sem erkölcsileg nem tudok egyetérteni egy olyan bérköveteléssel, amely kizárólag az orvosi kart érinti."


 Megoldás az lehetne, ha  ki lehetne mondatni: a regionális centrumok, amelyek nyilvánvalóan több és nehezebb eseteket látnak el, több állami pénzhez is jussanak. Ezt aztán használhatnák bármire, ami szükséges: eszközbeszerzéstől a bérek „reális mérvű korrekciójáig". Kiderül, mi lesz. 


Csütörtök késő este fordulat történt.  Arról értesültünk, hogy a tizenhat sebész levelét egyelőre visszavonta, ami azt jelenti, hogy tömeges felmondás biztosan nem lesz a sebészeten, s ha a kedélyek lecsillapodnak, akkor kicsivel nyugodtabb körülmények között lehet tovább tárgyalni.  Van miről.

   

 

Csütörtök


15. 06 - Részben a politika repült rá a témára. Az ellenzéki pártok közül a DK, az MSZP, valamint a Jobbik sajtóközleményben reagált a szerdán történtekre. Az Együtt pedig a győri kórház előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt az egészségügy helyzetéről és a kormánypárt felelősségéről.


A kórházban látszólag ugyanúgy folytatódnak a munkák, ahogy eddig is, de azt nem lehet titkolni, hogy nagy a feszültség. Dr. Tamás László János, az intézmény főigazgatója a Kisalföldnek csütörtökön még egyszer egyértelművé tette: olyan megoldás nem születhet, amely csak a tizenhat sebészt érinti, a többieket pedig nem.

Az Együtt nevében Juhász Péter tartott sajtótájékoztatót Győrben. Fotó: H. Baranyai Edina

Az Együtt nevében Juhász Péter tartott sajtótájékoztatót Győrben. Fotó: H. Baranyai Edina

 

22-es csapdája - ezt már mi tesszük hozzá. Amíg a győri kórház naponta hárommillió forint veszteséget termel, addig képtelenség valamennyi kórházi alkalmazottnak a műtősegédig bezárólag az ügyeleti pótlékát megemelni.

A főigazgató tájékoztatta a kialakult helyzetről az államtitkárt, valamint a többi egészségügyi vezetőt.


Nyilvánvalóvá tette, társadalmi konszenzus szükséges, mert a megoldás nem egy, és nem is tíz, hanem sokkal több irodai asztalnál születhet meg.


A munka egyébként a győri kórházban rend szerint működik. A kialakult helyzet miatt műtét nem maradt el.


11.15 - A Jobbik közleménye: "Viktor! Vedd már észre!" - Tömeges felmondások az egészségügyben


Úgy tűnik, egyre több egészségügyi dolgozó kezd besokallni. A budapesti Szent Imre kórházat még decemberében hagyták ott az aneszteziológusai, majd ugyanekkor 12 ápoló állt fel a szintén budapesti Szent István Kórházból. Ezt követően kiderült, hogy csoportosan, 15 orvos fog felmondani Veszprémben, most pedig a legfrissebb hírek szerint Győrben 12, azonnal távozni szándékozó orvos helyére kell megoldást találni.


A felmondások mögött minden bizonnyal nagyon sok ok meghúzódik, az intézményeken belüli feszültségektől a személyes élethelyzetekig. De egy biztos, az egész hátteréül a végső stádiumba került egészségügyi ágazat szolgál, amelyet 25 éve Orbán Viktor és az őt megelőző kormányok züllesztettek le, és amelyre az Orbán-kormány sajnálja a pénzt.


Már naponta záporoznak az egészségügyi rendszer egészét romboló, ártalmas és öncélú támadások. A kormány nem védi meg sem az egészségügyet, sem az abban dolgozókat, nem áll ki becsületük mellett.


Miniszterelnök úr, vegye már észre! Most már nem lehet tovább halogatni az egészségügyi intézmények kimentését az adósság tengerből! Most már nem lehet tovább halogatni a dolgozók azonnali béremelését! Most már nem lehet tovább halogatni az állandó támadások során tudatosan egészségügybe vetett bizalom helyreállítását.


Ha a Fidesz képtelen rendet tenni az egészségügyben, akkor ez a feladat is a Jobbikra marad, mi készek vagyunk talpra állítani a roskadozó ellátórendszert, valamint visszaállítani az egészségügyi dolgozók és a szakma megbecsülését - közölte Lukács László frakcióvezető-helyettes.


10. 45 - DK: A Petz Aladár Kórházban is elszakadt a húr!


A DK felhívja a polgárok figyelmét, hogy a felelős orvosok és vezető professzorok jelzése segélykiáltás! Az orvosok, a megalázóan kevés fizetésük mellett kapott jelképes ügyeleti díj fejében nem 8 órát operálnak, hanem sokszor 24 órát dolgoznak, mivel a betegeket egész Észak Dunántúlról Győrbe hozzák.    


A várólisták csökkentését A Fidesz Kormány elrendelheti, de ahhoz is orvos-nővér kell, ami nincs! A Fidesz "47 000 forintos gondolkodása, a megosztás uralmi politikája az ország egyik legmodernebb, legigényesebb kórházát, de ezzel együtt a megye más kórházait is a tönk szélére juttatta!   


A DK álláspontja az, hogy elismeri és támogatja az orvosok és ápolónők  igényét a tisztességes fizetésre, elismerésre, mert képzett, elégedett orvos, nővér nélkül az emberek gyógyulása veszélyben van! Orvos nélkül pedig esélye sincs a betegnek az élethez!   


A felelősség most teljes egészében a Fidesz-KDNP képviselők és milliókat kereső kormányszolgák kezében van, akik döntéseikkel, az emberek félretájékoztatásával mindent megtettek a gyógyító munka megalázásáért, a beteg esélyének csökkentéséért.    


A választópolgárok, akik egyaránt segítséget remélnek, ha egészségük veszélyben van, most szembesülnek azzal az átveréssel, amit 2014-ben a "Folytatjuk" jelentett!  - olvasható  Szabó Zoltán (Demokratikus Koalíció), a megyei közgyűlés képviselőjének közleményében.


Szerdán történt:


18.34


Az esti órákban a főigazgató egyeztetett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral is a helyzet lehetséges rendezéséről, ami mindenkinek az érdeke.


16.05


Mint megtudtuk, elkeseredett hangú levelet írt alá tizenhat győri sebész még a decemberi ünnepek előtt, s kérték az ügyeleti pótlékaik újragondolását.


A túlterheltségre hivatkoztak többek között, ami abból fakad, hogy nemcsak a baleseti- és idegsebészet, hanem az általános sebészet is regionális feladatot lát el. Ezt azt jelenti, hogy a Nyugat-Dunántúl összes súlyos esetét a győri sebészeknek kell fogadniuk – többek között az ügyeleti idejük alatt is. 


Vélhetően a levélben utalás szintjén, egy fél mondattal a felmondás legvégső lehetősége is felmerült, de

prof. Oláh Attila sebész főorvos határozott állítása szerint osztályának egyetlen orvosa sem szeretne felmondani és elmenni. Nyilvánvalóan súlya van ugyanakkor annak, hogy a levél alján tizenhat név szerepel. 

"Kettős minőségemben kell most a helyzetet megítélni – mondta Oláh professzor, aki a Petz-kórház orvos igazgatója is. – A sebészet osztályvezető-főorvosaként pontosan tudom, hogy kollégáim milyen munkát végeznek és mennyiért. Másrészt viszont kórházi vezetőként kell a kérésüket reálisan átgondolni. Úgy, hogy az ellátás biztonsága és az ügyelet biztosítása nem lehet kérdés." 


Az ügyeleti pótlékok megbeszélésére szerda délután került sor a kórházban. Miközben a tárgyalás folyt az érintett orvosok és a kórházi vezetés között, kiszivárgott a felmondásról szóló hír. Ott és akkor valamennyi orvos nyilatkozott arról, hogy nincs valós felmondási szándékuk. 


A helyzet ettől nyilván nem oldódik meg, hisz a bérfeszültség ott maradt a sebészeti osztályon. Dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója úgy fogalmazott: neki a sebészek kérését annak fényében kell átgondolnia, hogy az valamennyi, ügyeletben lévő orvost (nem csak sebészt) érint. Az ügyeleti pótlékot tehát csak úgy lehet felemelni, ha azt mindenki megkapja. Ez a forrás azonban nem áll rendelkezésre, így megállapodás szerda délután nem született.

Az MSZP véleménye

Az MSZP Győr és Környéke Szervezete megdöbbenve értesült róla, hogy szerda délelőtt - egy kivételével - felmondtak a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház sebészei.


A hírt később ugyan cáfolták, de ez nem változtat azon a tényen, hogy az egészségügy az összeomlás szélén áll. Felháborító az a közöny, ahogy a FIDESZ elnézi az egyszerű emberek életével való hazárdjátékot. A milliárdokból megtollasodott haverok fizetni tudják a magánklinikákat, de mi lesz velünk?


Támogatjuk az egészségügyi szakszervezeteket abban, hogy harcolják ki a bérek és az ügyeleti díjak emelését, hiszen a biztonságos ellátás mindannyiunk érdeke.


Az MSZP régóta hangoztatja, hogy a közszféra azonnali 50 százalékos fizetésemelése elkerülhetetlen, és aláírást is gyűjtöttünk „Stadionok helyett működő kórházakat!"


címmel. A közszférától ellopott milliárdok stadionokba építése, haveroknak átjátszása valamennyiünk elárulása. Az összeomló egészségügy romjai alatt pedig mi maradunk, az ellátatlanok - közölte az MSZP Győr és Környéke Szervezetének elnöksége.

Korábban:


Szerda délután robbant a hír több oldalon is, miszerint felmondtak a győri kórház sebészei - egy orvos kivételével.


A kórház vezetése azonban Kisalföldnek cáfolta, hogy felmondtak volna a sebészek, mint kiderült: az ügyeleti díjaik rendezését szerették volna elérni, ezt egy elkeseredett hangú levélben tették szóvá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában